Свет

"Епл" тужен због неисправних батерија: Траже одштету од две милијарде долара

Представници потрошача у Великој Британији оптужују америчку корпорацију за прикивање информација о неисправним батеријама, што у "Еплу" негирају
"Епл" тужен због неисправних батерија: Траже одштету од две милијарде долараwww.globallookpress.com © FrankHoermann/SVEN SIMON

"Епл" је позвао суд у Лондону да блокира тужбу против те компаније због скривања неисправних батерија у више милиона "ајфона".

Тужбу је поднео заступник права потрошача Уједињеног Краљевства Џастин Гутман, а британски корисници траже одштету у износу од 1,6 милијарди фунти, односно око две милијарде долара, преноси Ројтерс.

Гутманови адвокати тврде да је "Епл" прикривао проблеме са батеријама појединих телефона и тајно инсталирао апликације које ограничавају перформансе уређаја.

"Епл" је оптужбе одбацио као "неосноване" и демантовао да су батерије дефектне, осим мањег броја батерија за "ајфон 6" које су замењене о трошку компаније.

У тој компанији су рекли да је ажурирање апликације, која контролише употребу батерије, уведено 2017, како би се ограничила потрошња батерије, пре него што се испразни скроз.

Гутман је позвао суд да потврди случај и започне судски поступак. 

Његов адвокат Филип Мосер позвао се на споразум о вансудском поравнању који је "Епл" постигао 2020. у вези са америчким регулаторима, како би доказао да је већ било сличних ситуација.

"Епл" се 2019. већ обавезао да ће бити транспарентнији, када је реч о батеријама за "ајфоне", рекао је Мосер.

Компанија негира да је обмањивала купце о проблемима са батеријама за "ајфоне" и указује на јавно извињење које је издала 2017. године, нудећи јефтиније замене батерија погођеним купцима.

"Еплов" адвокат Дејвид Волфсон рекао је да се у тужби наводи да "нису све батерије могле да обезбеде максималну снагу која се захтева у свим околностима у сваком тренутку", што је случај за све уређаје који раде на батерије.

image