Свет

Хоће ли проћи боље него "бад лајт": Очајни Пентагон ангажовао дрег инфлуенсера да привуче регруте

Дрег краљица, иначе припадник америчке морнарице, шест месеци је био "дигитални амбасадор" америчке војске
Хоће ли проћи боље него "бад лајт": Очајни Пентагон ангажовао дрег инфлуенсера да привуче регрутеGetty © Brandon Bell / Staff

Да Американци слабо уче из сопствених грешака потврђује идеја Пентагона да ангажује дрег краљицу као "дигиталног амбасадора" на друштвеним мрежама како би привукао нове регруте у тренутку када компанија "Анхојзер-Буш" покушава да се извуче из невоља изазваних идејом да ангажују једног трансродног инфлуенсера за рекламу пива "бад лајт".

Откако је избио овај својеврсни скандал са "бад лајтом", продаја овог пива опала је за 26 одсто (подаци до 22. априла), а до 5. априла компанија "Анхојзер-Буш" изгубила је чак пет милијарди долара на берзи.

Како преноси "Фокс њуз", овај Пентагонов маркетиншки програм је прекинут, а инфлуенсер(ка) није био плаћен за свој рад.

Припадник америчке морнарице Џошуа Кели, такође познат као дрег краљица Харпи Данијелс, похвалио се у новембру на Инстаграму да га је морнарица позвала да буде "први морнарички дигитални амбасадор",

Харпи Данијелс се на друштвеним мрежама представља као дрег краљица и небинарни припадник морнарице.

"Хвала морнарици што ми је дала ову прилику! Не говорим у име морнарице, већ само делим своје искуство у морнарици! Хуја, и идемо да убијамо!", наводи се у објави на Инстаграму.

Циљ програма дигиталног амбасадора био је да се дође до широког спектра потенцијалних кандидата у тренутку када се Пентагон суочава са "најизазовнијим окружењем за регрутацију".

Од програма се одустало јер су републиканци у Представничком дому и Сенату увели закон о ограничавању служења војске трансродним особама, оптужујући председника Џозефа Бајдена да је војску претворио у "друштвени експеримент".

Демократе из Представничког дома супротставили су им се следећег месеца предлогом закона који би забранио Министарству одбране да дискриминише трансродне регруте.

Пентагон је недавно саопштио да неће успети да испуне циљ од 65.000 регрута до краја године јер млади Американци или нису физички довољно спремни или падају пријемним испитима.

До 2011. године, припадници ЛГБТ заједнице који су били у активној служби морали су да држе своју сексуалност у тајности у складу са политиком "Не питај, не говори".

image
VV inauguration
banner