Свет

Пригожин тврди да су Украјинци започели контраофанзиву у Бахмуту, Рогов јавља о нападу у Запорожју

Украјински милитанти изгубили су тенк и оклопни транспортер у покушају напада у правцу Ореховског у региону Запорожја
Пригожин тврди да су Украјинци започели контраофанзиву у Бахмуту, Рогов јавља о нападу у Запорожјуwww.globallookpress.com © Madeleine Kelly/Keystone Press Agency

Шеф приватне војне компаније Вагнер група Јевгениј Пригожин рекао је у среду да су украјинске снаге почеле контраoфанзиву у Бахмуту и да прете да савладају његове недовољно снабдевене трупе, пише РТ интернешенел.

Вагнерове трупе напредовале су у среду више од 200 метара, изгубивши 116 војника и оставивши мање од три квадратна километра Донбаса у украјинском поседу, рекао је Пригожин у аудио снимку објављеном на интернету.

Украјинска војска је "почела свој противнапад", додао је Пригожин, тврдећи да непријатељ има "неограничено људство и муницију."

Он је описао ситуацију Вагнер трупа као изразито тешку, рекавши да је "несташица муниције акутна" и да његовим трупама преостаје још "свега неколико дана."

Пригожин тврди да Министарство одбране РФ одбија да Вагнеру изда артиљеријску муницију, наводи РТ интернешенел.

Вагнерове снаге биле су на челу уличних борби у Бахмуту/Артјомовску, кључном железничком и друмском чворишту у Донбасу. Кијев је упутио десетине хиљада војника у град, чак и када су Вагнер и друге руске делимично опкружиле Украјинце.

Рогов: Офанзива почела у Запорожју, Украјинци изгубили тенк

Украјински милитанти изгубили су тенк и оклопни транспортер у покушају напада у правцу Ореховског у региону Запорожја, објавио је на свом Телеграм каналу члан Главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов.

Он је прецизирао да је напад почео вечерас након масовне артиљеријске припреме. Руске моторизоване јединице и извиђачи суочили су се с оклопном групом Оружаних снага Украјине на првој линији одбране. Поред тога, тенкови и артиљерија су укључени у одбијање напада, преносе РИА Новости.

"У овом тренутку битка је у пуном јеку. Непријатељ има губитке у људству и опреми – уништена су најмање два комада технике – тенк и оклопни транспортер", изјавио је Рогов.

Према његовим речима, прерано је рећи да ли украјинске трупе врше агресивне извиђачке операције, покушавају да се пробију или спроводе офанзиву пуног обима.

Рогов је касније додао да су се украјински војници након губитака повукли на првобитне положаје, разјаснивши да је у питању ипак била агресивна извиђачка операција, пишу РИА Новости.

image