Свет

Амерички савезни суд: Школе у Пенсилванији морају да допусте рад школског сатанистичког клуба

У победи за слободу говора и слободу вероисповести, савезни суд је пресудио да школски дистрикт Сукон вели мора да допусти школском сатанистичком клубу да се окупља у школским просторијама након наставе, објавили су у Америчкој унији за грађанске слободе
Амерички савезни суд: Школе у Пенсилванији морају да допусте рад школског сатанистичког клубаwww.globallookpress.com © Friso Gentsch

Школски дистрикт у Пенсилванији мора да дозволи ученицима да оснују школски сатанистички клуб, пресудио је савезни судија.

"У победи за слободу говора и слободу вероисповести, савезни суд је пресудио да школски дистрикт Сукон вели мора да допусти школском сатанистичком клубу да се окупља у школским просторијама након наставе", објавили су у Америчкој унији за грађанске слободе (АЦЛУ).

Пресуда коју је донео суд у пенсилванијском источном дистрикту закључује да "у овом случају, иако противници Сатанског храма могу да доведу у питање духовност ове организације контраверзног имена, светост првог амандмана мора да однесе превагу".

Школски дистрикт мора да дозволи школском сатанистичком клубу, који је спонзорише организација Сатански храм, да се окупља током школске године у унапред договореним терминима, али неће морати да издаје посебне дозволе које би ученици носили кућама.

Савезна организација АЦЛУ-а и њихов огранак у Пенсилванији поднели су тужбу против школског дистрикта након што је он забранио окупљање школског сатанистичког клуба, тврдећи да је у питању кршење првог амандмана америчког Устава који гарантује слободу говора и вероисповести.

Дистрикт је тврдио да је забрану увео зато што на позивницама које је клуб делио није било јасно наглашено да он није спонзорисан од стране локалних школских власти.

"Када се суочи са изазовом слободе говора, први инстинкт владе би требало да буде његова заштита, а не гушење, посебно ако су садржаји контраверзни или непогодни. Ништа мање од тога није у складу са сврхом америчке владе да заштити неотуђива права свог народа", написао је судија Џон Галагер у пресуди.

Сличне контроверзе догодиле су се раније ове године у Вирџинији.

image