Свет

Кина регрутује будуће сајбер ратнике

Кључ ових промена је да обезбеде војсци брзо повећање борбених капацитета, кажу кинески војни стручњаци
Кина регрутује будуће сајбер ратникеwww.globallookpress.com © Cheong Kam Ka

Кина је променила закон о војној обавези како би вратила пензионисано особље у армију и олакшала регрутовање студената који располажу вештинама свемирског и сајбер ратовања, известио је "Ејжа фајненшал".

Кина настоји да појача регрутацију и предузима напоре да ојача своје капацитете за технолошки напредно ратовање.

Нова правила за Народноослободилачку војску Кине (ПЛА), која су недавно усвојили Државни савет и Централна војна комисија, ступила су на снагу у понедељак. Нове смернице омогућавају Кини да се "фокусира на припреме за рат" и на регрутовање висококвалификованог особља, укључујући и бивше војнике.

Неопходно јачање кинеске армије

"Глобал тајмс" је прошлог месеца писао да нова правила олакшавају "регрутовање висококвалификованих студената" и "позивање квалификованих ветерана током рата."

"Ово је неопходан потез за ПЛА, јер Кина наставља системску реформу војске и побољшава њену борбену способност у турбулентном свету у коме живимо", истакли су кинески стручњаци.

"Ревизија прописа предвиђа да ће се, у случају проглашења ратног стања, главна пажња преусмерити на регрутовање квалификованих ветерана како би се брзо формирале борбено способне снаге."

"Регрутовање високообразованих студената помоћи ће ПЛА да повећа квалитет и изгради професионалне оружане снаге", изјавио је Сонг Зонгпинг, кинески војни коментатор.

"Кључ ових промена је да обезбеде војсци брзо повећање борбених капацитета и сам процес учини операбилнијим и изводљивијим, пошто живимо у немирним временима", наводи се у извештајима државних медија.

Ова вест стигла је убрзо након састанка председнице Тајвана Цај Ингвен са председником Представничког дома САД Кевином Макартијем у Калифорнији и након што је председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг обишао кинеску поморску војну базу.

У међувремену, амерички Центар за стратешке и међународне студије објавио је годишњу процену опасности које прете из свемира, упозоравајући да Кина постаје светски лидер у свемиру, уз констатацију да се кинески комерцијални и државни војни напори преклапају.

Могућности Кине за сајбер ратовање су се значајно повећале, примећује британски "Гардијан", додајући да се од 2021. године регрутовање у Кини, уместо једном, одвија два пута годишње.

image