Свет

Председник Мексика писао Бајдену: Тражи обустављање финансирања група које су против његове владе

Председник Мексика каже да је очигледно да је у питању "интервенционистички акт, супротан међународном праву и односима који треба да владају између слободних и суверених држава"
Председник Мексика писао Бајдену: Тражи обустављање финансирања група које су против његове владеwww.globallookpress.com © Luis Barron/Keystone Press Agency

Председник Мексика Андрес Мануел Лопез Обрадор затражио је од америчког лидера Џозефа Бајдена да спречи Агенцију Сједињених Америчких Држава за међународни развој (УСАИД) да финансира групе које су "непријатељски расположене" према његовој влади".

Он није прецизирао које групе су у питању, али је раније већ оптужио неколико медијских организација да су део конзервативног покрета против владе ове државе.

"Влада САД, посебно кроз УСАИД, већ неко време финансира организације, које су отворено против легалне и легитимне владе коју представљам", наводи мексички председник у писму које је прослеђено медијима.

Истиче да је очигледно да је у питању "интервенционистички акт, супротан међународном праву и односима који треба да владају између слободних и суверених држава".

У писму се позива на Бајденову интервенцију и подсећа да је амерички Стејт департмент најавио да ће УСАИД повећати финансирање таквих организација.

Лопез Обрадор раније је критиковао групу за слободу говора "Члан 19", коју подржава УСАИД, као и удружење "Мексиканци против корупције" (МЦЦИ), који су годинама извештавали о наводној корупцији и недостатку транспарентности у садашњој и претходним владама.

Мексико је 2021. Америци послао сличан захтев и тражио од УСАИД-а да повуче средства додељена невладиним организацијама које критикују њихову владу.

Портпарол УСАИД-а је у среду истакао "дубоко партнерство" које, тврди, влада између САД и Мексика.

"Посвећени смо раду са различитим локалним партнерима, укључујући цивилно друштво, на покретању инклузивног, одрживог, локално вођеног развоја", рекао је портпарол и додао да "УСАИД такође сарађује са мексичком развојном агенцијом АМЕКСЦИД" по питању миграција.

Стејт департмент, МЦЦИ и "Члан 19" нису за сада одговорили на захтеве за коментар.

Лопез Обрадор је пре неколико дана подржао предлог да се укине мексичко тело за слободу информација ИНАИ и рекао да су многа аутономна тела пристрасна и да "расипају јавна средства".

САД су предложиле буџет од 63,1 милијарде долара за 2024. годину за Стејт департмент и УСАИД, за који кажу да ће им "омогућити да наставе да промовишу националне интересе САД и предводе свет у суочавању са глобалним изазовима".

image