Свет

Амерички пилот: Не бих летео изнад Украјине, Ф-16 немају шансе против рускe ПВО

Многи стручњаци сматрају да би амерички ловци у овом тренутку били "превелики залогај" за украјинску војску која нема капацитета за њихово одржавање, али и да они не би могли да се такмиче са руским противваздухопловним системима
Амерички пилот: Не бих летео изнад Украјине, Ф-16 немају шансе против рускe ПВОwww.globallookpress.com © Xinhua

Украјински званичници већ дуго притискају своје западне спонзоре и траже да им пошаљу савремене авионе, тврдећи да су им они неопходни, како би савладали руску војску. Док неки на Западу подржавају такве захтеве, други тврде да они немају никакве шансе на бојном пољу.

Захтеви кијевских власти да им се пошаљу ловци америчке производње Ф-16 покренули су дебату о томе колико би авиони четврте генерације заправо били ефикасни на бојном пољу у Украјини.

Један бивши амерички пилот рекао је за портал "Инсајдер" да у овом тренутку не би покушавао да спроводи мисије изнад Украјине тврдећи да ти авиони не могу надмашити руске системе противваздухопловне одбране.

Авиони четврте генерације "немају шта да траже на савременом бојном пољу", рекао је Џон Венебл, војни пилот са преко 25 година искуства.

Украјина покушава да од својих савезника набави авионе од почетка Специјалне војне операције у фебруару 2022. године, како би заменила своју флоту остарелих авиона из совјетског периода, који не могу да се носе са руском ПВО.

Кијев је у више наврата од Вашингтона тражио борбене авионе попут модела Ф-15, ФА-18 и Ф-16, рекао је подсекретар за одбрамбену политику Пентагона Колин Кал. Те захтеве је подржао и један део америчких сенатора и конгресмена.

Бајденова администрација је, ипак, одбила да пошаље те авионе, тврдећи да они нису оно што је Украјини у овом тренутку потребно.

Многи стручњаци сматрају да би амерички ловци у овом тренутку били "превелики залогај" за украјинску војску која нема капацитета за њихово одржавање, али и да они не би могли да се такмиче са руским противваздухопловним системима.

Командант ваздухопловних снага САД у Европи Џејмс Хекер дели такво мишљење, пошто је пре неколико недеља изјавио да авиони "једноставно нису потребни у овом тренутку" пошто су "успеси како руске, тако и украјинске ПВО авионе у великој мери учинили бескорисним".

Ни једна страна још увек није успела да оствари ваздушну супериорност у Украјини, али се Русија налази у предности зато што поседује већи број летелица, авионе са бољим техничким капацитетима и ракете дугог домета земља-ваздух (САМ), показују резултати анализе америчког Центра за поморску анализу.

Управо су се ракете дугог домета показале "екстремно убитачним" против украјинских летелица и као "главни убица" њихових авиона, хеликоптера и дронова.

Авиони четврте генерације попут Ф-16 немају неопходне карактеристике, које би их учиниле ефикасним у високоризичним срединама, укључујући и Украјину, у којој Руси користе системе С-400.

"Давање 'мигова 29' Украјини неће помоћи на бојном пољу. Ни слање модерних Ф-16 неће помоћи, ни ове године, а поготово не током пролећне офанзиве", рекао је Венебл.

Он је додао да би ти авиони имали шансе против неких старијих модела совјетских ПВО, али да услед развоја руских технолошких способности то више није случај.

"Имао бих шансе да сам летео тада", рекао је Венебл о својим летовима осамдесетих и деведесетих година прошлог века. "Данас не бих имао никакве шансе."

Иако се чини да слање Ф-16 у Украјину тренутно није на столу, нешто што би САД могле да ураде је да обуче украјинске ваздухопловне снаге како да користе те борбене авионе и да их доведу до западних стандарда, рекао је Венебл.

Остаје питање да ли ће САД на крају послати напредне борбене авионе у Украјину, али земље НАТО-а попут Пољске и Словачке већ су се обавезале да Кијеву пошаљу "мигове 29".

image
VV inauguration
banner