Свет

"Њузвик": Украјини понестаје времена да испреговара мир и сачува шта може

У сукобу не побеђују најјаче војске него стране са најјачом индустријском базом, упозоравају амерички експерти
"Њузвик": Украјини понестаје времена да испреговара мир и сачува шта може© Tanjug/Roman Chop via AP

Неуспех офанзиве Оружаних снага Украјине значајно ће ослабити позицију председника Владимира Зеленског у мировним преговорима, оцењује амерички "Њузвик".

"Сада су украјинском народу потребни мир, безбедност и економски опоравак. Ништа од овога се не може постићи развлачењем сукоба у коме се не може победити, а време за склапање уравнотеженог мировног споразума кроз преговоре брзо истиче", напомињу аутори Мајкл Гфолер и Дејвид Рандел.

Подсећају да су победе у Првом и Другом светском рату, али и у америчком Грађанском рату, однеле стране које су имале највећу популацију и најјачу индустријску базу. "Успех планиране украјинске офанзиве остаје проблематичан, а пораз ће значајно ослабити преговарачку позицију Кијева."

Безусловно обећање НАТО да ће подржати Украјину "колико год буде потребно" је политички неодрживо, наводе аутори и додају да овај сукоб финансирају порески обвезници, стварни људи чији су приходи и квалитет живота озбиљно погођени, наглашава се у чланку.

Аутори текста у "Њузвику" подсећају да је бивши председник САД Џон Ф. Кенеди, по окончају Кубанске кризе, упозорио да свет никада више не сме да притисне Русију да бира између националног понижења и нуклеарног рата и наводе да је то савет који је Запад требало да послуша уместо да форсира ширење НАТО на исток, игноришући противљење Москве.

Аутори у тексту позивају на хитно примирје и референдуме у Донбасу, Херсонској и Запорошкој области који су већ гласали за придруживање Русији.

"Хајде да имамо прекид ватре и референдум под надзором УН да утврдимо да ли ти региони заиста желе да се придруже Руској Федерацији. Путин би се вероватно сложио јер очекује да ће победити на изборима, а ако победи, зашто бисмо се опирали народној вољи? Без референдума који би мирним путем могао да испуни њене основне циљеве, Русија ће наставити борбу све док не освоји све четири источне провинције и онда вероватно неће стати на томе", наводе аутори.

Аутори - Рандел који је био шеф мисије америчке амбасаде у Саудијској Арабији и Гфолер који је бивши политички саветник америчке Централне команде и члан Савета за спољне односе који је дуго служио у Совјетском савезу и у источној Европи - упозоравају и да сукоб поткопава и утицај Запада на глобалном нивоу, укључујући и све бржу дедоларизацију.

Русија не може да има легитимне безбедносне примедбе на улазак Украјине у Европску унију и то би требало да буде јасно изречен услов сваког споразума о окончању сукоба, као и обавезе великих западних земаља да финансирају реконструкцију земље, наводе Рандел и Гфолер и додају да ће "Запад морати да укине свој режим економских санкција, који је у сваком случају нанео више бола Европи него Русији".

Компромис никада није популаран, али Русија, Украјина и Запад хитно морају да затраже излаз из оружане конфронтације, резимирали су аутори.

image