Свет

НАТО данима тражио непостојећу подморницу: Алијанса у страху од Русије и под водом

Савезници из Северноатлантског савеза провели су већи део последњих 12 дана претражујући мора код обала Норвешке и Исланда у потрази за фиктивном непријатељском подморницом
НАТО данима тражио непостојећу подморницу: Алијанса у страху од Русије и под водомwww.globallookpress.com © Paul Hennessy

НАТО појачава праћење подморница након што је одбрамбени савез упозорио да Москва мапира критична подводна средства Европске уније и САД, пише "Блумберг".

Савезници из Северноатлантског савеза провели су већи део последњих 12 дана претражујући мора код обала Норвешке и Исланда у потрази за фиктивном непријатељском подморницом, што је вежба усмерена на изоштравање способности за "лов" на бродове које су ангажовале Русија и друге земље.

"Претња подморнице је у њеној прикривености, чињеници да друге нације генерално не знају где да делују", рекао је у интервјуу контраадмирал америчке морнарице Стивен Мек, командант НАТО-а за подморнице. Због тога, "за нас је важно да обучимо алијансу како да разуме окружење које ће подморнице покушати да искористе да би остале скривене".

Подморнице су једна од напредних руских способности. Са значајном флотом пловила на нуклеарни погон, укључујући балистичке ракете и подморнице за нуклеарне нападе, оне остају потенцијална претња алијанси за тајне нападе.

Колико је алијанса у страху говори то што је НАТО у среду упозорио на значајан ризик да би Москва могла да гађа инфраструктуру у Европи и Северној Америци.

У оквиру вежбе назване "Динамични мунгос", која је почела 24. априла и завршава се у петак, 12 земаља НАТО-а, укључујући САД, Канаду, Шпанију и Португал, удружило је своје поморске патролне авионе, површинске бродове и пријатељске подморнице у потрази за подморницом са веома мало информација.

Вежба се одвијала у стратешкој области за алијансу, такозваном пролазу Гренланд-Исланд-УК, кроз који руска пловила треба да прођу да би изашла у Атлантски океан.

Чланови НАТО су у страху да би снаге руског председника Владимира Путина могле потенцијално да поремете комерцијални транспорт или пресеку војне линије снабдевања које Вашингтон шаље у Европу. Други страх је и могућа саботажа подводних трансатлантских каблова за пренос података могло би да нанесе велику штету.

Подморнице на нуклеарни погон могу дати тактичку предност тако што стварају ваздух и воду пловила, омогућавајући дужи боравак у мору. Подморнице са дизел погоном, међутим, морају чешће да допуњавају своје батерије, потенцијално откривајући своју локацију.

"Противподморничко ратовање захтева да све три ратне дисциплине буду најефикасније, а посебно та координација између ваздушног, површинског и пријатељског подповршинског тима“, рекао је Мек.

image