Свет

"Иста шема као за Украјину": САД испоручују Тајвану оружје у вредности од 500 милиона долара

Убрзана шема подразумева да ће се оружје и опрема слати из постојећих залиха, како би се заобишао дуготрајни процес у Конгресу
"Иста шема као за Украјину": САД испоручују Тајвану оружје у вредности од 500 милиона долараGetty © Photo by An Rong Xu/Getty Images

Сједињене Aмеричке Државе планирају да испоруче Тајвану оружје у вредности од 500 милиона долара "по истој убрзаној шеми која се користи за слање војне помоћи Украјини", преноси "Блумберг".

Бајденова администрација припрема пакет оружја од 500 милиона долара за Тајван користећи овлашћења слична онима за испоруке оружја Украјини.

Како је објаснила агенција, буџет за одбрану који је усвојен у децембру прошле године предвиђа издвајање милион долара за војну подршку Тајвану.

Убрзана шема подразумева да ће се оружје и опрема слати из постојећих залиха у складу са председничким декретом, што омогућава Белој кући да заобиђе често дуготрајан процес склапања уговора и производње оружја.

Ситуација око Тајвана је ескалирала у августу прошле године, после посете Тајпеју Ненси Пелоси, тада председнице Представничког дома САД. Пекинг се категорички противи контактима Тајвана са званичницима и војскама из други земаља, и не признаје суверенитет острва, који, према политици Једне Кине, представља део те земље.

image