Свет

"Волстрит џорнал": САД и Европа гурају Украјину у преговоре са Москвом, Кина ће имати значајну улогу

Након што су у први мах одбацили кинеску мировну иницијативу, Западни званичници све су отворенији за могућност да би Пекинг могао да игра улогу у мирном решењу сукоба у Украјини
"Волстрит џорнал": САД и Европа гурају Украјину у преговоре са Москвом, Кина ће имати значајну улогу

Поједини амерички и европски званичници верују да би најављена наводна пролећна офанзива украјинске војске могла да створи услове за прeговоре између Кијева и Москве до краја године, као и да би Кина у томе могла да има значајну улогу, пише "Волстрит џорнал".

То представља промену у приступу западних земаља, пре свега САД, које су до сада биле изузетно скептичне када је у питању ангажман Пекинга у преговорима у Украјини.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен, ипак, недавно је показао "умерени оптимизам" да би Пекинг могао да одигра значајну улогу у решавању тог конфликта.

Тај приступ је заснован на ставу да ни једна ни друга страна немају капацитета да наставе са борбама у недоглед, као да би кинеску посвећеност преговорима "требало ставити на тест", пише амерички лист.

Отвореност за преговоре приближиће Вашингтон појединим европским земљама, које желе да се конфликт оконча што пре. Са друге стране, САД, Уједињено Краљевство и поједине земље у Источној Европи сматрају да Кијев треба подржавати "колико год да је потребно да би се Русија поразила".

"Ми смо били јасни када смо рекли да ћемо подржавати Украјину док се брани од неиспровоциране руске агресије, и та подршка ће се наставити", рекао је портпарол америчког Савета за националну безбедност Адам Хоџ.

Француски председник Емануел Макрон био је најотворенији у својим позивима на окончање сукоба након пролећне офанзиве. Званичници у Белој кући и Стејт департменту сматрају да се сваки конфликт мора окончати за преговарачким столом, али да ће се то десити тек када "Русија буде спремна за преговоре", пише "Волстрит џорнал".

Кључни амерички званичници у америчком Савету за националну безбедност подржавају започињање преговора, док су представници Стејт департмента и ЦИА "скептичнији" и желе да сачекају да виде како ће проћи наводна украјинска офанзива, преноси тај лист.

Званичници у Паризу и Берлину који су упознати са ставовима својих лидера рекли су да Американци наводно планирају да покушају да започну преговоре након "очекиваних украјинских успеха".

Циљ је да се Украјини помогне да заузме стратешки битне положаје на југу земље, а такав развој догађаја могао би да се протумачи као успех чак и ако Русија и даље остане у поседу делова територија, пише "Волстрит џорнал".

Немачки канцелар Олаф Шолц угостиће касније овог месеца украјинског председника Владимира Зеленског у Берлину. Иако се очекује да немачки лидер неће притискати свог госта да започне преговоре, постоји могућност да ће амерички председник Џозеф Бајден у неком тренутку украјинском председнику сигнализирати да се приближава време за примирје.

Европа опет несложна

У Европи, ипак, не постоји консензус око тога да ли би требало притиснути Украјину да започне преговоре. Пољска, балтичке земље и поједини британски званичници верују да би Кијеву требало дати још времена у борбама против Русије.

Европски лидери, ипак, верују да је Кина жели да буде укључена и да је спремна да се укључи у преговоре. Сличне ставове дели и државни секретар Блинкен.

"У принципу, нема ништа лоше у вези са тим. Уколико имате државу, било да је у питању Кина или нека друга утицајна земља која је спремна да се заложи за праведан и одржив мир, ми смо отворени за то. Могуће је да ће Кина одиграти улогу у том процесу", рекао је Блинкен.

Западни лидери све су ближе консензусу да би окончање сукоба могло бити најбоља опција, рекла је некадашња званичница Савета за националну безбедност задужена за Русију Фиона Хил.

Сваки дугорочни споразум морао би да укључи пристанак председника Зеленског на то да ће "део украјинске територије остати под руском окупацијом", додала је она.

image