Свет

ЕУ удара и на "саучеснике" у заобилажењу санкција Русији: Брисел има спреман списак

Званичници Европске уније већ неко време изражавају забринутост због робе која преко Кине и Ирана стиже до Русије
ЕУ удара и на "саучеснике" у заобилажењу санкција Русији: Брисел има спреман списакwww.globallookpress.com © Michael Runkel

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен позвала је у јучерашњој посети Украјини чланице ЕУ да предузму мере против земаља које помажу Русију да заобиђе западне санкције.

Она је рекла да би те мере требало да буду део новог пакета санкција Русији о којима земље чланице већ преговарају, пренео је АП.

"Видели смо раст веома необичних трговинских токова између Европске уније и одређених трећих земаља. Та роба потом завршава у Русији", рекла је Фон дер Лајен.

Она није навела на које земље мисли, али званичници Европске уније већ неко време изражавају забринутост због робе која преко Кине и Ирана стиже до Русије, пише америчка агенција.

Како је истакла, ове мере би се уводиле веома опрезно након озбиљне анализе ризика и одобрења држава чланица.

Централноазијске државе попут Узбекистана и Казахстана највероватније ће бити прве мете радикалних нових мера уз помоћ којих ће ЕУ покушати да ограничи покушаје заобилажења санкција Русији.

ЕУ припрема једанаести пакет санкција против Москве, а он ће први пут садржати и мере против земаља које Русији наводно помажу да заобиђе санкције, преноси "Политико".

Кина и Турска најчешће се наводе као главни руски "партнери" у заобилажењу санкција, наводи тај портал, али се не очекује да ће казнене мере ЕУ бити уперене против тих утицајних геополитичких играча, из страха да би оне могле да имају негативне последице.

Уместо тога, европске дипломате се надају да ће претња санкцијама приморати државе Централне Азије да одустану од сарадње са Русијом. 

Европски изасланик за санкције Дејвид О'Саливен претходних недеља посетио је Турску, Узбекистан и Казахстан како би "проценио обим заобилажења санкција против Русије" у тим земљама, пише "Политико".

Како наводи тај портал, позивајући се на изворе из Комисије, једанаести пакет санкција укључује мере усмерене против "особа и ентитета који заобилазе рестриктивне мере Уније, чије активности за циљ имају њихово непоштовање. То се односи, на пример, на компаније у трећим земљама које набављају санкционисана добра у Унији, након чега их, директно или преко посредника, извозе у Русију".

Предлог пакета санкција није именовао ни једну конкретну државу, те се очекује да су европске земље те које ће донети коначну одлуку о томе. Пакет, ипак, именује 72 индивидуе и 31 пословни ентитет.

Основна идеја иза нових мера Европске уније је увођење ограничења продаје осетљивих добара компанијама које послују у земљама у руском окружењу. Санкције ће садржати листе конкретних санкционисаних производа, али и земаља у које се они извозе.

Европски амбасадори у Бриселу о новом пакету санкција ће разговарати у среду, а очекује се да би споразум могао бити постигнут тек следеће, или за две недеље.

Нови пакет санкција, ипак, можда не буде усвојен тако брзо као што се многи у Комисији надају, зато што је пун потенцијалних проблема, преноси "Политико".

Већи број држава чланица се плаши да би увођење таквим мера могло да отвори Пандорину кутију, односно да би се стратешки значајне земље које Русији нису увеле санкције, попут Кине и Турске, ускоро могле наћи на удару казнених мера ЕУ.

Унија се већ неко време налази под притиском Сједињених Америчких Држава, које од ње захтевају да заузме чвршћи став у односима са Кином. Брисел је до сада углавном био незаинтересован за драстичну промену своје политике према Пекингу.

Конфронтација са Турском, у којој се следећег викенда организују избори, такође би могла да буде ризична, поготово у светлу уцењивачког потенцијала Анкаре у односима са Бриселом.

Док у Комисији верују да ће саме претње економским одмаздама бити довољне да промене понашање земаља Централне Азије, један европски дипломата је за "Политико" рекао да Европа "мора да буде спремна да те претње и оствари".

Други је додао да би ЕУ морала да пронађе баланс између "кажњавања оних који заобилазе санкције" и одржавања економских односа са кључним трговинским партнерима, попут Кине и Турске.

Пекинг: Предузећемо и ми неке мере

Пекинг је већ отворено критиковао једанаести пакет санкција, у ком се налази и седам кинеским компанија оптужених за "помагање Русији у заобилажењу санкција".

Портпарол кинеског Министарства спољних послова упозорио је Европску унију да не наставља са увођењем пакета санкција. "Ми позивамо ЕУ да не иде овим погрешним путем, иначе ће Кина морати да предузме акције како бу заштитила наше легитимне интересе", рекао је он.

У Комисији, ипак, верују да ће нови пакет санкција бити довољно флексибилан како би спречио увођење мера које би биле исувише политички осетљиве.

Очекује се да ће сви производи који се буду стављали на листу санкција морати да добију одобрење свих 27 држава чланица.

image