Економија

САД у паници: Истражују највећу криптоберзу, плаше се да Руси заобилазе санкције

Крипотоберза Бајненс је у априлу дозволила клијентима да допуне депозите са руских картица и дигиталних новчаника, а платформа подржава виза, мастеркард и друге картице издате у Русији
САД у паници: Истражују највећу криптоберзу, плаше се да Руси заобилазе санкцијеGetty © Michael M. Santiago

Америчко Министарство правде истражује највећу светску крипто берзу Бајненс због сумње да Руси користе ову платформу како би заобишли западне санкције против Москве. Одељење за националну безбедност САД истражује да ли су представници крипто берзе прекршили ограничења уведена против Руске Федерације, наводе извори за "Блумберг".

Ова истрага раније није званично објављена и води се паралелно са другим поступцима, посебно онима који се односе на заобилажење санкција против Ирана.

Представници крипто берзе Бајненс су навели да се придржавају "свих америчких и међународних финансијских санкција", док је Министарство правде САД одбило да коментарише случај.

Како наводи руски "Комерсант", Бајненс је у априлу дозволио клијентима да допуне депозите са руских картица и дигиталних новчаника, а платформа подржава виза, мастеркард и друге картице издате у Русији.

Свака акција против крипто берзе Бајненс, основане 2017. године у Кини, би могла да има велики утицај на тржиште крипро валута, додаје Блумберг.

Компанија нема званично седиште, али њена два најважнија чворишта се налазе у Паризу у Дубаију.

image