Србија и Балкан

Радио Слободна Европа: РТ Балкан у 11. пакету ЕУ санкција Русији

Овај предлог Европске комисије ће бити предмет расправе у среду, 10. маја, јавља РСЕ који финансира амерички Конгрес
Радио Слободна Европа: РТ Балкан у 11. пакету ЕУ санкција РусијиGetty © Misha Friedman / Stringer

Европска унија (ЕУ) ће санкционисати РТ Балкан у новом пакету рестриктивних мера, које ће убрзо бити усвојене, извештава Радио Слободна Европа којег финансира амерички Конгрес

Наиме, РСЕ, покушавајући да ухвати муштулук, наводи да је имао увид у нацрт предлога за 11. пакет санкција против Русије. На листи оних против којих ће бити уведене рестриктивне мере, како наводе, налази се и наша медијска кућа.

Како наводе, овај предлог Европске комисије ће бити предмет расправе на нивоу амбасадора држава чланица ЕУ у среду, 10. маја.

Након ове расправе, како наводе, у току овог месеца, очекује се формално одобрење новог пакета санкција, које ЕУ уводи против Русије.

Под европским санкцијама су већ РТ на немачком, француском и арапском језику.

Након што је РТ Балкан на српском језику почео са радом, Европска унија затражила је од Србије да се усклади са одлукама Европске уније, међу којима је и ограничење емитовања руских државних медија, што пак Србија није учинила будући да не подржава никакве санкције Русији.

Такође, крајем априла, Одбор за спољне послове Европског парламента (АФЕТ) усвојио је извештај и о Србији известиоца ЕП Владимира Билчика у којем се, између осталог, Србија позива да се усклади са одлуком Савета о обустављању радиодифузних активности РТ Балкан и Спутњика.

image