Свет

"Фајненшел тајмс": Брисел планира санкције кинеским компанијама које послују са Русијом

Потез ЕУ ће вероватно изазвати нелагоду у Пекингу који жели да спречи Брисел да стане на страну Вашингтона у њиховој борби за глобални утицај
"Фајненшел тајмс": Брисел планира санкције кинеским компанијама које послују са РусијомGetty © VCG

Брисел је предложио санкције кинеским компанијама због, како наводе, "подршке руској ратној машинерији", по први пут од почетка сукоба у Украјини, што ће вероватно повећати тензије са Пекингом. Седам кинеских компанија, оптужених за продају опреме која би могла да се користи у оружју, нашло се у новом пакету санкција о којем ће ове недеље расправљати земље чланице ЕУ, а у који је "Фајненшел тајмс" имао увид.

Неке од компанија су већ стављене под санкције САД. Потез ЕУ ће вероватно изазвати нелагоду у Пекингу који жели да спречи Брисел да стане на страну Вашингтона у њиховој борби за глобални утицај.

Брисел је до сада избегавао да циља Кину, тврдећи да никакви докази не показују да је директно Москву снабдевала оружјем.

Листу санкционисаних компанија треба једногласно да одобри 27 држава чланица да би могла да буде спроведена.

У предлогу санкција Европске комисије пише да на листу треба укључити компаније из трећих земља које учествују у заобилажењу трговинских ограничења као и снабдевање руских фирми које су укључене у развој, производњу и снабдевање електронских компоненти за руски војни и индустријски комплекс.

Компанија која производи компјутерске чипове (3HC), оптужена је за "покушај избегавања контроле извоза и куповину или покушај набавке предмета америчког порекла као подршку руској војној и/или одбрамбеној индустријској бази". Министарство финансија САД је раније саопштило и да Кинг-Паи испоручује Русији микроелектронику која "има одбрамбене апликације које укључују системе за навођење крстарећих ракета".

Брисел, такође, предлаже санкције неким иранским компанијама, које се баве производњом и испоруком дронова Русији.

"Фајненшел тајмс" наводи да Европска унија настоји да се уопштеније позабави заобилажењем санкција. Нацрт укључује мере које би омогућиле ЕУ да ограничи продају одређених производа трећим земљама ако дипломатски притисак не постигне жељени ефекат. Државе чланице би морале да одобре појединачне мере против компанија или држава.

Постоје и овлашћења да се нафтним танкерима, који прикривају своју локацију без доброг разлога, забрани одлазак из лука ЕУ. ФТ је известио да су бродови заобилазили ембарго на увоз руске поморске нафте претварајући се да су њихови терети са других места. Комисија је такође предложила проширење спектра забрањеног извоза у Русију.

МСП Кине: Предузећемо "чврсте мере" да заштитимо своје интересе

Из кинеског министарства спољних послова су поводом предлога ЕУ да се кинеским компанијама уведу санкције због оптужби да помажу "руској ратној машинерији" саопштили да се Кина противи свим мерама, које користе односе Кине и Русије као изговор да нашкоде трговинској сарадњи тих земаља.

Портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин изјавио је да ће Кина предузети ''чврсте мере'' да заштити своје интересе, ако ове санкције ступе на снагу.

image