Свет

Да ли је неонацизам мотив пуцњаве у Тексасу?

Истражују се мотиви злочина у коме је страдало осморо људи, али званичници на нека од питања и даље не желе да одговоре
Да ли је неонацизам мотив пуцњаве у Тексасу?© AP Photo/Tony Gutierrez)

Мотиви пуцњаве у Тексасу у којој је убијено осморо људи, а повређено најмање седам, још се истражују, али, како "Њујорк тајмс" сазнаје, највероватније да је тридесетогодишњи убица повезан са неонацистима.

Тренутно се, преноси овај медиј, испитује профил на друштвеним мрежама за који се верује да припада нападачу, а који је препун коментара мржње према женама и црнцима, као и величања Хилтера и објављивања садржаја са неонацистичког сајта "Дејли Стормер".

Двојица службеника за спровођење закона рекли су "Њујорк тајмсу" да се чини да убица, Маурицио Гарсија заступа идеологију белачког супрематизма (надмоћности), иако још није утврђено да ли је пуцњава била акт домаћег тероризма.

У пуцњави у суботу, нападач је носио фластер на којем је писало "РВДС", што је према једном званичнику, скраћеница за коју се зна да значи "Одред смрти десног крила". Ова фраза подсећа и на насилни десничарски режим генерала Аугуста Пиночеа у Чилеу 1970-их и 1980-их, познат по окупљању одреда смрти, који су убијали непријатеље диктатора.

Профил на мрежи за који се сумња да припада нападачу, такође укључује неколико слика које приказују црни тактички прслук са закрпом РВДС. Он има облик штита са зарезом у горњем десном углу —што је, како стручњаци кажу, ехо сличних закрпа које су носиле нацистичке СС јединице. 

Идентитети жртава пуцњаве још нису саопштени, што је, како "Њујорк тајмс" оцењује, још један фактор који мотив напада оставља нејасним.

Полиција исто тако није желела да каже ни колико је било убијене деце у овој пуцњави, али су званичници, укључујући и америчког председника Бајдена, признали да их је било више од једног.

Старост седморо повређених у пуцњави била је од 5 до 61 године, а три пацијента - њихове тачне године још нису објављене – и даље су критичном стању.

На конференцији за новинаре у Остину у понедељак, гувернер Грег Абот је рекао да је још прерано да се доносе закључци или разматрају одговори на пуцњаву у Алену. 

"Први корак ка довођењу до неке врсте резолуције овде, као и до одговора државе Тексас на ово, јесте сазнати тачно зашто и како се то догодило", одговорио је он на питање: Да ли се може учинити више да се оружје, попут полуаутоматске АР-15, не даје у руке убицама.

image
VV inauguration
banner