Свет

Кина: Ко је несрећан због повратка Сирије у Арапску лигу?

"Глобал тајмс" је оценио да су трагични догађаји који су се дешавали у Сирији у великој мери последица блискоисточне политике Вашингтона да хушка једну страну против друге
Кина: Ко је несрећан због повратка Сирије у Арапску лигу?www.globallookpress.com © Saudi Press Agency

Повратак Сирије у Арапску лигу након 12-годишње суспензије представља почетак исправног пута ка политичком решењу сиријске кризе, симболизује нове висине солидарности и саморазвоја међу арапским земљама, те доприноси миру региона који се сматра "буретом барута", пише "Глобал тајмс".

Гласило блиско Комунистичкој партији Кине у свом уводнику констатује да се овим потезом талас помирења на Блиском истоку наставља након обнављања дипломатских веза између Саудијске Арабије и Ирана.

Два су главна разлога за повратак Сирије у Арапску лигу. Прво, велики земљотрес, који је почетком фебруара погодио погранични регион Турске и Сирије, убрзао је кораке арапских земаља да обнове дипломатске односе са Сиријом. Друго, већ поменуто помирење Саудијске Арабије и Ирана, иначе супротстављених о питању сиријске кризе, а уз посредовање Кине.

Министарство спољних послова Кине честитало је Сирији повратак у Арапску лигу, истичући да, као искрени пријатељ и Сирије и других арапских држава, поздравља и подржава арапску солидарност и да ће наставити да неуморно ради у том циљу. 

Међутим, нису сви срећни због тога. САД и Британија отворено критикују ту одлуку и сматрају да Сирија треба да остане изопштена.

"Глобал тајмс" је оценио да Вашингтон заправо не жели да прихвати све већу аутономију на Блиском истоку, и да су трагични догађаји који су се дешавали у Сирији, али и широм региона у великој мери последица блискоисточне политике Вашингтона да "хушка једну страну против друге".

"Када сенка коју баца Вашингтон постане мања, зора мира постаје већа. Арапске земље својом независном спољном политиком нису ништа изгубиле, а постигле су дијалог, помирење и поштовање", наводи кинески лист и додаје да је повратак Сирије у Арапску лигу суптилан одговор на досадашњу праксу Вашингтона да распирује регионалне сукобе и злоупотребљава војне снаге.

Констатује се и да амерички медији греше када тврде да нови мировни потез на Блиском истоку представља одбацивање интереса САД у том региону.

"Не ради се о томе да блискоисточне земље постају независне од Запада већ о чињеници да се Запад изолује од целе међународне заједнице."

Повратак Сирије у Арапску лигу је добар почетак за политичко решење кризе, али треба да се реше још многе препреке, као нпр. незаконите једностране америчке санкције уведене Сирији. 

Чврсто подржавамо уједињене и јаке арапске земље, а надамо се да ћемо радити с међународном заједницом како бисмо донели сунце мира и наду у развој у сваки кутак света, посебно на места обавијена сенком (америчке) хегемоније, закључује "Глобал тајмс".

image