Свет

Сирија се враћа у Арапску лигу: "Асад може присуствовати скупу у Ријаду ако жели"

"Од сутра ујутро, имају право да заузму своје место у Лиги. Уколико позивница стигне од земље домаћина самита, а Асад има жељу да дође, он ће учествовати", изјавио је генерални секретар Арапске лиге Ахмед Абул Геит
Сирија се враћа у Арапску лигу: "Асад може присуствовати скупу у Ријаду ако жели"www.globallookpress.com © Iranian Presidency

Министри спољних послова земаља чланица Арапске лиге усвојили су данас одлуку о враћању Сирије у чланство у тој организацији после више од 10 година суспензије.

Одговарајући на питање да ли би Асад могао да учествује на самиту у Саудијској Арабији 19. маја,  генерални секретар Арапске лиге Ахмед Абул Геит је рекао "ако жели, може, јер Сирија је, почев од овог догађаја, пуни члан Арапске лиге", преноси Ројтерс.

"Од сутра ујутро, имају право да заузму своје место у Лиги. Уколико позивница стигне од земље домаћина самита, а Асад има жељу да дође, он ће учествовати", изјавио је Геит на конференцији за новинаре у Каиру.

Одлука која је усвојена као резултат регионалних настојања да се нормализују односи са сиријским председником Башаром ал Асадом, донета је на министарском састанку иза затворених врата у седишту Арапске лиге у Каиру.

Недавно је неколико арапских држава, укључујући Саудијску Арабију и Египат, поново укључило Сирију у посете и састанке на високом нивоу, иако се неке, укључујући Катар, и даље противе потпуној нормализацији односа без политичког решења сиријског сукоба.

Чланство Сирије у Арапској лиги је суспендовано 2011. године после гушења протеста против Асада, који су довели до грађанског рата.

Многе арапске земље су затим повукле дипломатске представнике из Дамаска.

image