Свет

Столтенберг о "прљавој бомби": Русија оптужује друге да раде оно што сами намеравају да ураде

Шеф НАТО одбацио руско упозорење о "прљавој бомби" као "апсурд"
Столтенберг о "прљавој бомби": Русија оптужује друге да раде оно што сами намеравају да урадеwww.globallookpress.com © Nicolas Landemard/Keystone Press Agency

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг оптужио је Русију, у интервјуу за портал "Политико", да се служи лажима о "прљавој бомби" како би оправдала даљу ескалацију "свог рата у Украјини".

"Тврдња да се Украјина спрема да употреби 'прљаве бомбе' у Украјини је апсурдна", рекао је Столтенберг.

Коментар шефа НАТО-а уследио је након што је руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао својим британским, француским и турским колегама током викенда да се Украјина спрема да употреби "прљаву бомбу" - направу која комбинује конвенционални експлозив са радиоактивним материјама.

Столтенберг је рекао да је "апсурдно рећи да ће Украјина употребити 'прљаву бомбу' на сопственој територији, за коју се Кијев тако жестоко бори да је ослободи", додајући да је алијанса забринута, јер је ово "део дугогодишњег обрасца понашања Русије".

"Оно што нас чини забринутим је то што је ово део обрасца који смо раније видели из Русије - у Сирији, али и на почетку рата, или непосредно пре почетка рата у фебруару. А то је да Русија оптужује друге да раде оно што сами намеравају да ураде", рекао је он.

"Русија, не би требало да користи ове лажне оптужбе или тврдње као изговор за даљу ескалацију 'рата у Украјини'", рекао је Столтенберг.

Министри спољних послова Француске, САД и Велике Британије у недељу су такође упозорили на реторику Москве, напомињући да су разговарали са Шојгуом.

"Наше земље су јасно ставиле до знања да сви одбацујемо транспарентно лажне наводе Русије да се Украјина спрема да употреби 'прљаву бомбу' на сопственој територији", рекли су том приликом министри.

Након сазнања да би Кијев могао да употреби "прљаву бомбу" у Украјини и да за то окриви Москву, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је данас да Русија намерава да покрене то питање у Уједињеним нацијама.  

"Након јучерашњих телефонских разговора руског министра одбране Сергеја Шојгуа и његових колега из Француске, Велике Британије, Турске, али и са шефом Пентагона Лојдом Остином у петак, током којих их је упознао са претњама, предузели смо неопходне кораке да ово питање покренемо у међународним структурама, пре свега у УН у Њујорку", рекао је Лавров коментаришући изјаве о могућим провокацијама Кијева уз употребу "прљаве бомбе".

image