Свет

САД најављује: "Чешљаћемо" све документе који излазе из Беле куће

Национална архива САД-а прегледаће сваки материјал који се износи што до сада није рађено
САД најављује: "Чешљаћемо" све документе који излазе из Беле кућеwww.globallookpress.com © CNP/AdMedia

Сенатори САД у четвртак су у Сенату понудили "целовиту владину реформу система класификације", која је осмишљена како би се убудуће спречило цурење докумената, налик оном у Пентагону.

Нацрт закона представљен је после низа проблема због "цурења" обавештајних података за које је оптужен млади припадник ваздушних снага Националне гарде који је објавио стотине страна поверљивих докумената у групи за "четовање" на интернету, преноси "Хил".

Према предложеном нацрту, Национална архива САД-а мораће да прегледа сваки материјал који излази из Беле куће.

Сваки пут кад шеф државе пожели да званичне или незваничне документе класификује као личне, архивар ће прво морати да обави сигурносну процену како би се уверио да није у питању поверљив материјал.

Председник обавештајне службе Сената Марк Ворнер рекао је да ће се нацртима успоставити протоколи за преглед поверљивих докумената, као и да им је циљ да побољшају надзор запослених како би се идентификовали они који би могли да одају тајне америчке владе.

"Никаквог процеса провере од стране архивисте није било. Тако да то постаје наш конкретан корак, а нешто што би било лепо урадити", рекао је он.

Нацрт закона долази убрзо након што су поверљиви материјали нађени код председника САД Џозефа Бајдена, некадашњег шефа државе Доналда Трампа и код бившег потпредседника Мајкла Пенса.

Од америчких сигурносних агенција тражи се да скину ознаке поверљивости са дела информација и да ограниче дељење тајних материјала којима приступ има готово четири милиона  Американаца.  

Законодавство такође предлаже максимум од 25 година колико би записи дуго могли да остану поверљиви.

"Много је лакше заштитити важне тајне када се не понашате као да је све тајна", каже сенатор Рон Виден.

Национална архива САД-а за сада нема коментар на најновију законодавну иницијативу у Сенату која ће јој донети додатни посао.

image