Свет

Маскова подршка Кијеву се наставља: Украјина ће добити још десет хиљада антена "Старлинка"

Компанија "Спејс екс" ће у наредних неколико месеци Кијеву послати још десет хиљада "старлинк" антена
Маскова подршка Кијеву се наставља: Украјина ће добити још десет хиљада антена "Старлинка"www.globallookpress.com © Tanjug/ AP Photo/Susan Walsh

Украјински министар за дигитализацију Михаил Фјодоров рекао је да је Кијев постигао договор са америчком компанијом "Спејс екс" о испоруци још десет хиљада "старлинк" антена за сателитски интернет које ће бити допремљене у наредних неколико месеци, јавља "Блумберг".

Нова испорука антена, како је пренео медиј, требало би да помогне Кијеву да успешно одбије руске ваздушне нападе.

Од почетка специјалне војне операције Русије у Украјини, Кијев је добио око 22.000 "старлинк" антена.

"Маск нас је уверио да ће наставити да подржава Украјину. Када смо се суочили са великим нестанком струје, тог дана сам му писао, а он је одмах одговорио и одрадио пар ствари. Он разуме ситуацију", рекао је Фјодоров, који је овај пут и лично разговарао са Маском.

Иако још није постигнут никакав званичан споразум, владе неколико земаља саопштиле су да су спремне да поделе трошак, додао је украјински министар.

Како је пренео Си-Ен-Ен, Маск је почетком новембра искључио приступ сателитском интернету који су користиле Оружане снаге Украјине, због тога што је, како је рекао, компанија самостално потрошила 100 милиона долара на финансирање "Старлинка" у тој земљи. Из компаније су поручили да више нису у стању да сами сносе све трошкове, те су затражили помоћ од америчког Министарства одбране да већи део финансирања преузме на себе.

Неколико дана након извештаја Си-Ен-Ена, Маск је наводно променио одлуку, тврдећи да је "Спејс екс" повукао захтев. Међутим, високи званичник из Пентагона рекао је за Си-Ен-Ен да се преговори између "Спејс екса" и Министарства одбране настављају упркос тој Масковој тврдњи.

Непосредно након почетка специјалне војне операције у Украјини, Илон Маск је Кијеву омогућио коришћење сателитског интернета који је од кључног значаја за украјинске снаге. Фјодоров је рекао да "не постоји алтернатива сателитским комуникацијама".

Због оваквог доприноса украјинским снагама, магазин "Тајм" прогласио је америчког бизнисмена за једну од личности које су допринеле "украјинском отпору". Његов интернет био је кључан за организовање борбених дејстава украјинске војске. То му признаје и саветник председника Украјине Михаил Подољак, који је у октобру написао на Твитеру да је Маск помогао Кијеву да "преживи најкритичније тренутке рата".

Ипак, Подољак је 14. децембра и критиковао новог власника "Твитера" оптужујући га да се из такозваних "Твитер трендова" склањају објаве о специјалној војној операцији Русије у Украјини.

Негативни коментари из Украјине на рачун Маска, упркос његовој помоћи Кијеву, уследили су одмах након што је амерички бизнисмен у октобру предложио свој план разрешења сукоба у Украјини. Украјина би, како је написао на Твитеру, требало да се помири са чињеницом да Крим више није њен и да се окрене неутралности, док би Русији требало дозволити да понови референдуме у четири регије, које су се ове године прикључиле Руској Федерацији. 

image