Свет

Шолц: Немачка не дозвољава Украјини да користи њихово оружје за напад на Русију

Берлин чини све да избегне ескалацију која би могла да доведе до директног сукоба између НАТО-а и Москве, истакао је немачки канцелар
Шолц: Немачка не дозвољава Украјини да користи њихово оружје за напад на Русију© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Немачка неће дозволити Украјини да гађа руску територију оружјем које је Берлин испоручио Кијеву, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц.

Немачка влада се уздржава од било каквих једностраних корака када је у питању наоружавање украјинског режима Владимира Зеленског и делује само у координацији са савезницима, нагласио је Шолц током састанка с грађанима у западној покрајини Рајна-Палатинат, те додао да Берлин намерава да се држи те политике и убудуће.

"За нас је важно да се оружје које испоручујемо Украјини за одбрану не користи у нападима на руску територију", истакао је канцелар и констатовао да иако Немачка помаже Украјини оружјем, укључујући и борбене тенкове "леопард 2", Берлин чини све да избегне ескалацију која би могла да доведе до директног сукоба између НАТО-а и Москве.

Насупрот овоме су прошломесечне изјаве немачког министра одбране Бориса Писторијуса за којег је "потпуно нормално" да Украјина изводи ударе унутар Русије како би "пресекла руте снабдевања", али и из других војних разлога. Писторијус тада није рекао ништа о пореклу оружја које Кијев може да користи у таквим операцијама, премда је прецизирао да цивили не би требало да буду мета напада.

Од почетка украјинског рата у фебруару 2022. године руски региони Брјанск, Белгород и Курск, који се граниче са Украјином, били су мете бројних дронова и ракетних напада кијевских снага. Удари су били усмерени на енергетску инфраструктуру и стамбена подручја, а било је и неколико смртних случајева, доста повређених цивила, као и материјалне штете.

Москва дуго упозорава да ће украјинско коришћење западног оружја за нападе унутар руске територије сматрати "црвеном линијом". Русија такође тврди да НАТО преко Украјине води прокси рат против Руске Федерације имајући у виду да САД, Велика Британија, Немачка и њихови савезници снабдевају Кијев оружјем и муницијом, обучавају украјинске трупе и размењују обавештајне податке, чиме су дефакто учесници у сукобу.

image
VV inauguration
banner