Свет

Си-Ен-Ен разапели због интервјуа са Трампом: Дебакл, ко је пустио Доналда уживо?

Како је канал "некада препун острашћених коментара" дозволивши 70 минута слободе говора разочарао своје гледаоце и запослене?
Си-Ен-Ен разапели због интервјуа са Трампом: Дебакл, ко је пустио Доналда уживо?© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

На Си-Ен-Ен обрушио се цунами критика због емитовања 70 минута интервјуа уживо са бившим америчким председником Доналдом Трампом у ударном термину, пише "Вашингтон пост".

Бесна реакција гледалаца отворила је питања о будућности руководства медијске куће и изазовима са којима се медији суочавају пред изборе 2024.

Трамп је, наводи лист, више пута исмејао или избегавао питања модераторке Си-Ен-Енa Кејтлан Колинс, при чему је добио простор да понови да су избори 2020. године покрадени, те да је оптужба списатељице Џин Керол за клевету и злостављање, за коју је проглашен кривим, "намештен посао".

Све то је испратио смех публике коју су чинили локални републиканци који су уживо пратили разговор.

Вашингтон пост пише да, у тренутку у ком Си-Ен-Ен "кубури са гледаоцима"  емисија са Трампом је била разочаравајуће слабо гледана, будући да је пријављено само 3,1 милион гледалаца, што је мање од прошлогодишњег Бајденовог интервјуа тог формата (3,7 милиона) и шест претходних Трампових јавних интервјуа које је преносио "Фокс њуз".

За време Трампа то је било овако...

Ипак, највеће последице негативне реакције дела јавности сносиће репутација мреже која се већ дуго промовише као "име од највећег поверења у вестима", али и главни извршни директор Крис Лихт, чија будућност у тој медијској кући сада делује неизвесно.

Лихт је оптужен за "неутралнији тон" на каналу који је за време Трамповог мандата "био препун острашћених коментара".

Новинари Си-Ен-Ена и други изван организације назвали су интервју "дебаклом", "катастрофом" и "најнижим тренутком у историји Си-Ен-Ена".

На Твитеру су хештегови и фразе "Бојкот Си-Ен-Ена", "Готови смо са Си-Ен-Еном" и "Довиђења Си-Ен-Ен" дуго били у трендингу.

"Проблем" који наводи "Вашингтон пост" и критичари јесте што је интервју ишао уживо и нису довољно могли да га контролишу. 

Лихт је бранио одлуку да Трампов интервју буде одрађен у датом формату, наводећи да је очекивао да ће људи "имати мишљења и реакције". 

"Рећи ћу ово што јасније могу: не морају да вам се свиђају одговори бившег председника, али не можете да кажете да их нисмо добили. Америци је много значило оно што смо урадили синоћ. Људи су се пробудили и знају колики су улози на овим изборима на начин на који то нису знали јуче".

На медијску кућу су се, међутим, обрушили и његови запослени.

"То је требало да буде снимљен интервју где бисте могли да проверавате оно што Трамп прича", рекао је један дописник Си-Ен-Ена за Вашингтон пост који је "говорио анонимно како би сачувао везе и каријеру".

Други запослени је, такође анонимно, предложио да Лихт и други руководиоци који су одобрили интервју поднесу оставке.

Руководилац близак Лихтовом шефу, извршном директору "Ворнер броса" Дејвиду Заславу рекао је да и одбор и руководство схватају да је "посао са вестима тренутно-тежак" и да су спремни да дају Си-Ен-Ену "довољно времена да нађе своје упориште".

"Не могу да верујем да је неко мислио да је интервју добра идеја. Ја сам новинар Си-Ен-Ена већ дуго година. Увек сам био поносан да то кажем. Никада се нисам стидео Си-Ен-Ена до вечерас", рекао је један запослени, који је такође говорио под условом анонимности како би сачувао каријеру за "Вашингтон пост".

image