Свет

Известан други круг председничких избора, огласио се Ердоган: Неко је у кухињи, а ми на балкону

Ниједан кандидат није добио 50 одсто гласова, следи други круг председничких избора
Известан други круг председничких избора, огласио се Ердоган: Неко је у кухињи, а ми на балкону© Tanjug/AP Photo/Ali Unal

Коалиција актуелног председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана Странка правде и развоја (АКП) однела је победу на парламентарним изборима са 49 одсто гласова.

Овако је распоређено 600 места у турском парламенту:

  • Владајућа коалиција: 322 посланика
  • Опозициона коалиција: 212 посланика
  • Остало: 66 посланика

Након обрађених 100 одсто бирачких листића на председничким изборима у Турској, актуелни председник Реџеп Тајип Ердоган је освојио 49,35 одсто гласова, док његов главни противкандидат Кемал Киличдароглу има 45 одсто, јавила је телевизија ТРТ Хабер. С обзиром да ниједан кандидат није добио 50 одсто гласова, очекује се други круг председничких избора 28. маја.

Грађани Турске бирали су јуче председника, као и састав парламента, а право гласа имало је више од 64,1 милиона људи у Турској и иностранству.

На парламентарним изборима за гласове бирача бориле су се укупно 24 политичке странке и 151 независни кандидат.

Ердоган, који је остварио бољи резултат него што су најављивале предизборне анкете, око један сат ујутру обратио се присталицама са балкона, из седишта АКП у Анкари.

Он је говор започео речима "неко је у кухињи, а ми на балкону", мислећи на Киличдароглуа, који је током предизборне кампање објављивао видео снимке из своје кухиње.

"Иако коначни резултати још нису стигли, значајно водимо. Још не знамо коначне званичне резултате, чекамо декларацију воље нашег народа. Док чекамо резултате, одлучио сам да унапред одржим традиционални говор са балкона. Наш народ је одлучио. Не требају нам нови изговори. Видећемо вољу нашег народа када будемо видели коначне резултате", казао је Ердоган.

Он је, у тренутку када је пребројано нешто више од 90 одсто гласачких листића, рекао да ће поштовати вољу народа, и у случају да нација одлучи да иде у други круг.

image