Свет

ИСПРАВКА: Руске камиказе нису погодиле складиште муниције са осиромашеним уранијумом (ВИДЕО)

У Украјини није дошло до пораста радијације након напада на Хмељницки
ИСПРАВКА: Руске камиказе нису погодиле складиште муниције са осиромашеним уранијумом (ВИДЕО)

Након бомбардовања складишта у граду Хмeљницки, у западној Украјини, појавила се информација да се у војном објекту у овом граду налазила муниција са осиромашеним уранијумом, коју је Велика Британија послала Кијеву у априлу.

У раним јутарњим сатима 13. маја руска авијација бомбардовала је складиште муниције у граду Хмељницки, који је уједно административни центар истоимене области. Првобитно су локални медији пренели да је руски дрон-камиказа погодио само складиште горива, али објављени снимци снажних детонација и експлозија, које су трајале неколико минута, указивале су да је погођено велико складиште муниције и војне опреме. Наш портал објавио је да је погођено складиште муниције са осиромашеним уранијумом, након чега је дошло до повећаног нивоа радијације. 

 Чињенице о нападу на Хмељницки

Ипак, није потврђено да је заиста погођен војни објекат, нити да је у питању складиште муниције са осиромашеним уранијумом.

У званичним изјавама након напада 13. маја 2023. године ни руски ни украјински извори нису ни споменули осиромашени уранијум. Једино што је прецизирано у вези с нападом јесте да је извршен дроновима.

Тачност тврдње да су руске снаге током напада на Хмељницки уништиле складиште муниције с осиромашеним уранијумом проверавали су факт-чекинг медији који су анализом утврдили да нема доказа да је током тих напада дошло до уништавања складишта с муницијом са осиромашеним уранијумом, као што смо првобитно објавили.

У Украјини није било појачаног зрачења

У првобитној вести објављено је да је дошло до повећања радијације, позивајући се на специјализовани ресурс за праћење зрачења сејвекобот.ком.

"Моји пријатељи из Украјине јављају да су становници западних регија у паници. Сакупљају ствари и беже из Хмељницког, Лавова и Тернопоља. Беже из свих области где се налазе украјинске војне јединице и складишта. Мештани говоре да је у Хмељницком детонирало складиште, које је било испуњено муницијом са осиромашеним уранијумом. И то потврђују моји извори", објава политиколога Јурија Кота на коју се позвао наш портал изазвала је додатну панику, али испоставила се као непроверена инфорамција. 

Такође, тврдње о томе да је забележен пораст нивоа радијације након руског напада демантоване су управо на Tвитер налогу портала који је наведен као извор тих тврдњи - специјализовани ресурс за праћење зрачења сејвекобот.ком. У твиту профила сејвекобот.ком, објављеном 15.5.2023. године, наводи се да су тврдње о повећању зрачења лажна вест те да су вредности радијације у нормалним оквирима.

 

„Јуче увече почеле су да се шире лажне вести о порасту нивоа радијације на сензору у Хмељницком. Проверили смо ова мерења и на оближњим сензорима – све вредности не прелазе природне нивое. Радијацијска ситуација у Украјини је нормална."


Наводе о повећању нивоа радијације проверавале су и друге факт-чекинг платформе, где је утврђено да се ради о нетачним информацијама.

Они су својим анализама напомињу да су наводе о повећању нивоа радијације демантовали и из Градског већа Града Хмељницки, али и градоначелник тог града Олександр Симчишин, док је Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА), аутономна агенција која д‌елује у склопу УН, потврдила да у Украјини није било повећања радијације.

У нашем тексту су исправљени претходно објављени нетачни наводи.

Извињавамо се свим нашим читаоцима.

image