Свет

И Маск увучен у случај против "Џеј Пи Моргана" и Епстина: Тај глупи кретен ме никад није саветовао

Тужилаштво затражило од директора компаније "Тесла" документацију везану за сексуалног преступника Џефрија Епстина
И Маск увучен у случај против "Џеј Пи Моргана" и Епстина: Тај глупи кретен ме никад није саветоваоGetty © Michael Gonzalez / Stringer

Америчка Девичанска Острва позвала су извршног директора компаније "Тесла" Илона Маска да им достави документацију везану за њихову тужбу против банке "Џеј Пи Морган Чејс" коју оптужују да је свесно помагала Џефрију Епстину да сексуално злоставља жене.

Судски позив, издат 28. априла, објављен је ове седмице након што тужилаштво Девичанских острва није успело да лоцира Маска и уручи му позив, пише Ројтерс и додаје да америчка територија не тражи од Маска да сведочи, нити је он осумњичен да је умешан у било какво кривично дело.

У судском поднеску у америчком Окружном суду на Менхетну, наводи се да је Маска, једног од најбогатијих људи на свету, Епстин можда упутио на "Џеј Пи Морган". Девичанска острва нису дала даље објашњење за свој интерес за добијање докумената од Маска.

У твиту касно у понедељак, Маск је рекао да је идеја да би он послушао финансијске савете Епстина апсурдна.

Ово је идиотски на толико нивоа:

1. Тај кретен ме никад ни о чему није саветовао.

2. Замисао да би ми требао или да бих послушао финансијске савете глупог лопова је апсурдна.

3. "Џеј Пи Морган" је изневерио "Теслу" пре десет година, упркос томе што је водио "Теслин" бизнис глобалног комерцијалног банкарства, који смо потом повукли. Никада им нисам опростио.

Епстин се убио 2019. године у затворској ћелији на Менхетну док је чекао суђење због оптужби за трговину људима.

Америчка Девичанска острва оптужују "Џеј Пи Морган" да су свесно игнорисали Епстиново злостављање жена на његовом приватном острву Мали Сент Џејмс, јер им је доводио богате клијенте.

Банка је негирала да су знали за Епстинове злочине, иако их у томе демантује интерна преписка запослених.

У судском позиву, Девичанска острва од Маска траже сву документацију коју има о Епстиновој умешаности у трговину људима и о његовој "набавци" девојака или жена за комерцијални секс. Такође се траже и докази о било каквој комуникацији између финансијера и "Џеј Пи Моргана", као и комуникација између самог Маска и Епстина.

Обим било каквог односа Маска и Епстина није јасан, наводи Ројтерс. Маск и "Тесла" су жестоко демантовали спекулације 2019. да је Епстин саветовао Маска након што је шеф "Тесле" упао у проблеме са регулаторима због тога што је рекао да је одредио средства за приватизовање "Телсе", пише "Њујорк тајмс".

"Нетачно је рећи да је Епстин икада саветовао Илона о било чему", рекла је Маскова портпаролка за "Њујорк тајмс" у то време.

Маск је други технолошки предузетник кога је дотакла парница Девичанских острвима. Амерички окружни судија Џед Ракоф, рекао је раније овог месеца да би ова територија могла да упути судски позив Ларију Пејџу, иако нису прецизиране информације које се траже од суоснивача "Гугла".

У тужби акционара "Тесле", Маск је у јануару сведочио да је "Џеј Пи Морган" некада водио све "Теслине" комерцијалне банкарске послове, али се однос погоршао након што банка није подржала њихову линију за лизинг аутомобила.

То суђење је произашло из тврдњи акционара "Тесле" да је Масков твит из 2018. у којем се наводи да је изјавом да су "обезбеђена финансијска средства" за преузимање приватног произвођача аутомобила инвеститори доведени у заблуду и нанета им je штета вредна милијарде долара. Порота је утврдила да Маск није одговоран.

Године 2021, "Џеј Пи Морган" је тужио "Теслу" за 162 милиона долара због твита да је "обезбеђено финансирање", наводећи да је то изазвало промену цена "Теслиних" берзанских налога. Маскова компанија је прошле године поднела противтужбу, оптужујући банку да покушава да се "огребе" за додатни приход.

image