Свет

Претучен рођак Брижит Макрон испред породичне продавнице чоколаде: Ухапшено осам особа

Жан Батиста Троњеа су претукли антивладини демонстранти, услед чега је задобио повреде главе, руку и ногу и чека резултате скенирања
Претучен рођак Брижит Макрон испред породичне продавнице чоколаде: Ухапшено осам особаGetty © Aurelien Meunier

Осам особа ухапшено је у Амијену, на северу Францускем након што је рођак прве даме Француске Брижит Макрон нападнут у понедељак после телевизијског обраћања француског председника.

Жан Батиста Троњеа су претукли антивладини демонстранти, услед чега је задобио повреде главе, руку и ногу и чека резултате скенирања, преноси Би-Би-Си.

Он је нападнут испред продавнице чоколаде у Амијену која је већ шест генерација у власништву породице Брижит Макрон, а тај објекат је више пута до сада био на мети демонстраната. 

"Фајненшел тајмс" пише да су француски председник Емануел Макрон и његова супруга Брижит осудили напад на једног од чланова њихове шире породице који је наводно починило неколико људи у понедељак увече на маргинама протеста против непопуларне владине пензионе реформе.

Агенција "Франс прес" је пренела да је отац Жан Батиста Троњеа рекао да су нападачи вређали "председника, његову супругу и породицу" пре него што су побегли и да су му сломљена ребра, да има модрице и повреде по прстима.

"Нападнут је зато што је наш рођак. Као ујак, ове поступке сматрам апсолутно неприхватљивим и, као председник републике, недопустивим . . . Насиљу нема места у демократији", рекао је Макрон на маргинама конференције на Исланду у уторак. 

Нападачи су побегли са лица места након што су комшије интервенисале. Локална полиција је саопштила да је ухапсила осам особа након напада. Жан Александр Троније, отац нападнутог младића, изјавио је да не разуме зашто је на мети његово породично предузеће.

"Емануел Макрон нема никакве везе са нашим послом. Не разумем све ове људе који нас и даље гњаве. Неки од њих чак позивају на бојкот наших радњи и производа", додао је Жан Александр Троније, преноси Би-Би-Си.

Брижит Макрон је изјавила да је потпуно солидарна са својом породицом и осудила "кукавичлук, глупост и насиље".

Тензије због пензионе реформе

Макрон се суочава са великим таласом протеста широм земље због најављене реформе пензионог система, којом је предвиђено да се подигне старосна граница за пензионисање са 62 на 64 године.

Како пише "Фајненшел тајмс", нападачи су учествовали у ономе што је познато као "касеролада" - новом облику протеста који се састоји од лупања по шерпама и тигањима који се појавио у последњих месец дана откако је Макрон увео реформу за подизање старосне границе за пензионисање. Велики маршеви и штрајкови које су организовали синдикати који су почели у јануару уступили су место таквим мањим симболичним протестима, који су обично усмерени на наступе Макрона и министара у влади.

Напад је знак све веће Макронове непопуларности, а према анкетама само 26 одсто јавности каже да га подржава, што је 10 поена мање него у децембру 2022, непосредно пре него што је влада предложила реформу пензија. Његов рејтинг је пао скоро на ниво који је достигао током протеста жутих прслука 2019. године.

Политичари из целог политичког спектра изразили су огорчење због инцидента. Неколико њих је повукло паралелу са недавном таласом напада на изабране званичнике, укључујући градоначелника малог града у Бретањи чији су ауто и кућу запалили антиимигрантски активисти, што га је навело да поднесе оставку.

Лидерка крајње деснице Марин ле Пен рекла је да је "ужаснута" и присетила се како је њена породица била мета у прошлости.

"Ова врста напада мора бити веома строго кажњена од стране правног система", рекла је Марин ле Пен.

Макрон и његова влада покушавају да преокрену ток битке око пензионе реформе откако је закон усвојен 14. априла након што су добили одобрење француског уставног савета. Он је задужио премијерку Елизабет Борн да спроведе "стодневни" владин акциони план који има за циљ да допринесе побољшању јавних услуга и да делује у складу са приоритетима политике као што су повећање запошљавања и промоција зелених технологија. Председник је такође кренуо у "офанзиву шарма" са путовањима широм земље.

Влада је у више наврата понављала да нема намеру да се враћа на пензијску реформу, за коју каже да је потребна да би се осигурале финансије скупог и сложеног француског пензионог система како становништво стари. У Јелисејској палати, званичници очекују да ће гнев јавности на крају избледети.

Синдикати су позвали на још један протест широм земље 6. јуна, датума одабраног да наговести покушаје 8. јуна када ће мала група посланика из центра представити нацрт закона за укидање повећања старосне границе за одлазак у пензију. 

image