Свет

Немачки министар одбране: Не можемо да испоручујемо Кијеву авионе

Не можемо да играмо активну у таквој коалицији, јер немамо ни капацитете за обуку, компетенције нити авионе, истакао је Борис Писторијус
Немачки министар одбране: Не можемо да испоручујемо Кијеву авионеGetty © Sean Gallup/Getty Images

Немачка нема капацитете за обуку нити неопходну војну опрему како би активно учествовала у британско-холандској иницијативи за снабдевање Украјине борбеним авионима, изјавио је немачки министар одбране Борис Писторијус.

"Не можемо да играмо активну улогу у таквом савезу, у таквој коалицији, јер немамо ни капацитете за обуку, компетенције нити авионе", рекао је Писторијус у Берлину после састанка са британским колегом, преноси Ројтерс.

Током самита европских лидера у Рејкјавику ове недеље, Британија је саопштила да ради са Холандијом на стварању међународне коалиције за наоружавање кијевског режима западним авионима Ф-16, иако су Британија, Немачка и САД до сада одбијале да испоручују овакво оружје Украјини.

Из Москве је у више наврата упозоравано да би слање борбених авиона кијевском режиму било опасан ескалаторни корак, истакавши да ће сви авиони који стигну у Украјину са Запада бити уништени.

image