Свет

Шоле и Ескобар пред Сенатом: "Коју шаргарепу да понудимо Србији да је одвојимо од Русије и Кине?"

Специјални саветник Стејт департмента Дерек Шоле истакао је да је питање Западног Балкана приоритет за администрацију америчког председника Џозефа Бајдена, те да је један од највећих изазова са којима се регион суочава дијалог "Косова" и Србије
Шоле и Ескобар пред Сенатом: "Коју шаргарепу да понудимо Србији да је одвојимо од Русије и Кине?"© Getty © MAHMUD TURKIA / Contributor

Виши саветник у Стејт департменту Дерек Шоле поручио је данас у обраћању пред Комитетом за спољну политику Сената САД да ни Србија ни тзв. Косово за сада не имплементирају договоре из Брисела и Охрида и да ће зато бити појачана дипломатска активност Америке и ЕУ како би се подстакле обе стране да то учине.

Пред Одбором за спољне послове америчког Сената на саслушању "Процена политике САД за Западни Балкан"  говорили су специјални саветник Стејт департмента Дерек Шоле и изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар.

Сенатским одбором председаваo je Боб Менендез, демократски сенатор из Њу Џерсија.

Менедез је навео да су на Западном Балкану две трећине земаља у НАТО, те да САД морају да искористе овај моменат да виде "шта ће бити са земљама на које Русија и даље има утицај".

"Косово мора да искористи ову могућност да са западним партнерима иде напред", навео је Менендез уз констатацију да "не зна да ли обе стране показују подједнаку добру вољу", те да он примећује само притисак на тзв. Косово, али да се на Београд не врши довољан притисак.

Додаје да су се Београд и Приштина у фебруару договорили о споразуму, након чега је, по његовим речима, председник Србије у обраћању јавности рекао да се не слаже са споразумом.

Менедез је у отварању саслушања закључио да док САД сарађују са партнерима како би Западни Балкан одвојили од Русије, не желе да он потрче ка Кини.

Шоле је на саслушању навео да је будућност региона приоритет за администрацију америчког председника Џозефа Бајдена и да је један од највећих изазова са којима се регион суочава дијалог "Косова" и Србије.

Шоле је рекао да је за многе званичнике ове администрације и питање овог региона лично, јер се њиме баве од распада Југославије.

"Будућност Западног Балкана је приоритет за Бајденову администрацију. За многе од нас ово је лично. Многи од нас се овим питањем баве још од распада Југославије", рекао је он.

Како је истакао, такозвано Косово је "један од најближих америчких пријатеља".

"Косово је суверена демократска држава, један од наших најближих пријатеља и савезника", поручио је Шоле Сенату.

Додао је и да САД желе да продубе своје везе са Србијом и да ојачају сарадњу, али држећи "оба ока отворена".

"Наша заједничка историја је тешка. Међутим, у нашем је интересу да Србија испуни своје потенцијале и приближи се САД", истакао је Шоле. 

Председавајући Менендез је упитао како очекују да ће Приштина и Београд имплементовати договор уколико "Вучић неће да стави своје име на њега", на шта је Шоле истакао да су и ЕУ и САД председнику Србије поручиле да је договор свакако правно обавезујући. 

Изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар је рекао да САД морају да раде са европским партнерима како би врата трансатлантских институција остала отворена за земље региона.

Ескобар је такође указао на неопходност имплементације постигнутог Бриселског споразума и додао да би његова примена представљала велики корак ка миру.


На питање о томе да ли би Заједница српских општина могла да постане нова Република Српска, Ескобар је рекао да је формирање ЗСО обавеза Приштине из Бриселског споразума, али да ће САД помоћи да се она претвори у нешто што ће личити на европске моделе.

Поручио је да формирање Заједнице не представља уступак Србији, већ да ће она бити формирана у складу са "косовским уставом", тако да ће Срби на КиМ бити подведени под "косовски правни систем".

Коментаришући чињеницу да пет земаља чланица Европске уније нису признале независност тзв. Косова, амерички званичници су рекли да настављају да раде са тим државама.

Ескобар је истакао да чак и државе ЕУ које не признају тзв. Косово траже пуну имплементацију споразума о нормализацији, као и да би његова примена могла да буде кључна за њихово евентуално признање.

Сенатори су истакли да их брине све веће инвестиције Кине у Србију и културна и универзитетска размена две државе. 

"Малигни кинески утицај постоји у целом региону, не само у Србији. Србију смо упозорили да не купује додатно оружје из Кине, јасно смо им ставили до знања да многе кинеске инвестиције нису биле довољно успешне, подстакли смо их да потраже алтернативе, од којих су многе америчке", рекао је на то Ескобар истичући да САД морају "агресивније да промовишу америчке компаније".

Менендез је истакао да је забринут због тога што "половина грађана Србије не жели да се придружи ЕУ", већ су наклоњенији Кини и Русији, при чему је упитао Ескобара и Шолеа "какве штапове и шаргарепе" САД могу понудити Србији како би је одвојили од Кине и Русије и приближиле Западу.

"Годинама настојимо да смањимо утицај Кине и Русије у региону и да их приближимо Западу, Европи и САД. У стратешком нам је интересу да себи приближимо Србију, будући да, између осталог, има БДП скоро половине региона", рекао је Шоле.

Када је реч о Босни и Херцеговини, обојица званичника су указала на висок степен корупције, али и "сецесионистичку и антидемократску" политику председника Републике Српске Милорада Додика.

Како су навели, САД се противе сваком виду поткопавања територијалног интегритета и суверенитета БиХ.

Додали су да ће Вашингтон наставити да уводи санкције онима који поткопавају и не поштују Дејтонски споразум.

Председник Србије Александар Вучић и Шоле су констатовали током јучерашњег телефонског разговора да се српско-амерички односи развијају у добром смеру, посебно у домену економске сарадње, о чему сведочи и раст трговинске размене, саопштила је служба за сарадњу с медијима председника Републике.

Шоле је рекао да је неопходно да се избегну провокације и сукоби, као и да је важно наставити рад на нормализацији односа Београда и Приштине, дајући подршку Бриселском дијалогу.

image