Свет

Лукашенко: Неће бити украјинске офанзиве, то је све лаж

За мир је потребно сести за преговарачки сто и разговор наставити на основу новог документа, али чини се да Европа жели рат, каже данас лидер Белорусије
Лукашенко: Неће бити украјинске офанзиве, то је све лажwww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich

Председник Белорусије Александар Лукашенко рекао је данас да неће бити никакве украјинске "офанзиве". Такве изјаве и медијске натписе он је назвао безумљем и до сада највећом дезинформацијом која треба да изазове још већу ескалацију ситуације и да Украјинце још више подстакне на конфронтацију.

"Никакве офанзиве, по мом мишљењу, нема и не може бити. То је просто безумље. Један на петорицу да се бори на фронту - па то је безумље! Не, али треба извршити притисак, треба подстаћи Украјинце да наставе борбу па да се сви заједно удавимо у том сукобу", рекао је Лукашенко на данашњој седници Парламентарне скупштине ОДКБ-а у Минску.

Према његовим речима, потребно је да се поново седне за преговарачки сто и састави нови договор "како би се рат зауставио", а не да се разговор наставља на основу докумената који су раније били на столу. Ипак, како је казао, сви услови које је председник Украјине Владимир Зеленски изнео, како би наводно дошло до преговора са Москвом, пласирају се због тога што он, заправо, не жели да седне за преговарачки сто.

Договор који је лежао на столу у Минску прошле године, када је дошло до разговора кијевског режима и Кремља, "апсолутно није ишао у корист Русије, али се Русија са њим сложила, што можда и не знају сви људи", рекао је председник данас, осврнувши се на претходне покушаје да дође до мира. 

"У Белорусији су прошле три рунде преговора. Али онда се Зеленском нешто није свидело и отишли су у Турску. Добро, хајде нека буде Турска. На сто је стављен нацрт договора. Када би га Русија данас читала, полудели би. Он апсолутно није ишао у корист Русије. Али Русија се ипак сложила са њим" како би сукоб завршио, објаснио је он.

Ширење НАТО-а представља опасност

Ширење НАТО-а, улазак у Финске у Алијансу и планови Шведске да уради то исто доводе свет у ситуацију која је врло близу избијања глобалног конфликта, оценио је Лукашенко, упозоривши да се Алијанса све више приближава границама ОДКБ-а.

Како је рекао, поједине земље већ су постале "полигон за уништење старог и проверу новог западног оружја", а организација активно спроводи и различите војне вежбе на западним границама ОДКБ-а. Запад, како је казао, ни не крије да се спрема за рат и да ради на ескалацији сукоба у Украјини, која је постало главно бојно поље.

"Морамо усмерити своје напоре да дође до стварања новог система међународних односа, који ће се заснивати на општепризнатим нормама и међународном праву, а не на правилима које нам намећу са Запада". Мултиполарност је најбоља опција за развој целог света, рекао је он.

Лукашенко је скренуо пажњу и да Уједињене нације и ОЕБС "постају институције које врше притисак и изазивају конфронтацију" под утицајем Запада, уместо да доприносе миру.

"Ако је ОЕБС заиста Организација за европску безбедност и сарадњу, ако се у Европи разбуктава овај конфликт, па ваљда је време да се просто сви скупимо на највишем нивоу, да погледамо једни на друге и да донесемо неке одлуке. Или барем да поразговарамо, ако већ не можемо да дођемо до одлука. Руси и ми смо много пута предлагали: хајде да се видимо, да продискутујемо о проблемима, још и пре Специјалне војне операције", подвукао је председник, након чега је додао да је из Европе уследио одговор да није потребно да дође ни до каквог разговора. 

"То значи да је потребно само једно - рат. И они раде све како би и нас прикључили том рату, да га разбуктају".

Володин: Свет све ближи катастрофи

Свет је данас све ближи катастрофи и сви треба да буду свесни да много зависи од нас самих, казао је председник Државне думе Вјачеслав Володин пре седнице Парламентарне скупштине ОДКБ-а у Минску и додао да Русију и Белорусију спајају исти изазови.

"С правом сте истакли да је неопходно да градимо односе на принципима узајамно корисне сарадње, на принципима пријатељства, уз немешање у унутрашње послове суверених држава и без двоструких стандарда", казао је Володин белоруском председнику.

Председник Државне думе је пренео Лукашенку срдачне поздраве и најбоље жеље руског председника, а такође је захвалио белоруском лидеру на очувању заједничког историјског наслеђа и сећања на Други светски рат.

image