Свет

Кина одговорила ЕУ: Не питате се ви око ЛГБТ права у нашој земљи

Пекинг одговорио на протест европског представништва због затварања ЛГБТ центра
Кина одговорила ЕУ: Не питате се ви око ЛГБТ права у нашој земљиwww.globallookpress.com © IMAGO/Alexander Limbach

Европска унија не би требало да говори Кини шта треба да ради када је реч о правима ЛГБТ особа на њеној територији, кратко је прокоментарисало кинеско Министарство спољних послова јучерашње саопштење представништва ЕУ у Пекингу.  

Представништво је, подсетимо, на Међународни дан борбе са хомофобијом, трансфобијом и бифобијом изјавило да све ЛГБТ особе у Кини треба да имају иста права као и сви остали људи и да би требало да им се дозволи и отварање различитих организација које би се бориле за заштиту њихових права.

Ипак, из Кине на ово данас одговарају кратко:

"ЕУ не треба да даје наредбе на ову тему. Следеће питање".

Неколико дана раније, у понедељак, медији су пренели вест да је у Пекингу затворен главни ЛГБТ центар града због разлога које они не могу да контролишу. Центар је био активан 15 година, а "Блумберг" је, позивајући се на свој извор, пренео да су притисци на организацију били присутни и много раније. 

У саопштењу центра за 2022. године наводи се да се организација сусрела са врло непријатним појавама, као што су принудне селидбе и други проблеми са радом, а такође "каљање" личности оних који раде у центру, као и њихових породица.

"Сва ова дешавања довела су до колективног емоционалног пада и било би неискрено ако бисмо рекли да смо још врло заинтересовани за наш рад у оваквој ситуацији", навео је овај ЛГБТ центар у извештају за прошлу годину. 

image
VV inauguration
banner