Свет

Путин упозорио да је уништење америчких система "патриот" апсолутно извесно

Украјинска јединица је испалила 32 ракете земља-ваздух на "кинжал", од којих свака кошта приближно три милиона долара. Цена пројектила "кинжал" процењује се на мање од два милиона долара
Путин упозорио да је уништење америчких система "патриот" апсолутно извесноwww.globallookpress.com © Jens Büttner

У склопу серије удара на Кијев од 16. маја, руско ваздухопловство употребило је хиперсоничну балистичку ракету "кинжал" да неутралише амерички систем "патриот", уништавајући његов радар и контролни центар, као и најмање један лансер, преноси "Милитари воч магазин".

Према руским изворима, украјинска посада која је управљала "патриотом" знала је да ће уследити напад, али је имала само ограничено време да реагује због велике брзине пројектила "кинжал". Ово је онемогућило да ракетни систем "патриот" промени позицију.

Украјинска јединица је наводно испалила 32 ракете земља-ваздух на "кинжал", од којих свака кошта приближно три милиона долара, што значи да је цена за покушај обарања износила 96 милиона долара. Цена пројектила "кинжал" процењује се на мање од два милиона долара.

Веома висока цена и ограничен број ракета за пресретање били су кључни аргументи да се амерички системи не шаљу у Украјину. Сада је поново доведена у питање ефикасност "патриота". За "кинжале" се иначе сматра да их је немогуће пресрести, посебно у завршним фазама лета.

"Нека то ураде"

"Патриоти" су ипак испоручени због очекиваног и неминовног колапса украјинске противваздушне одбране. Према западним и украјинским изворима, украјински системи "бук" налазе се у стању критичне исцрпљености.

Уништење система "патриот" догодило се за мање од месец дана након што су САД и Немачка испоручиле ове системе Кијеву. У децембру је уследило упозорење председника Русије Владимира Путина да је уништење система, уколико буду распоређени у Украјину, апсолутно извесно.

"У реду," рекао је Путин, "нека то ураде. Сломићемо 'патриот' као орах. Онда ће морати да развијају нове системе, што је сложен и дуготрајан процес. Наши противници полазе од идеје да је ово, наводно, одбрамбено оружје. У реду, имаћемо то на уму. Противотров се увек може наћи", додао је Путин.

Ово доказује да НАТО не поседује системе нове генерације који би могли да замене "патриот".

"Кинжал" и МиГ-31, звезде руског наоружања

Ракета "кинжал", која је коришћена за неутралисање батерије система "патриот", ушла је у употребу у руској војсци крајем 2017. године, а први пут је коришћена у Украјини, 18. марта 2022. године, за гађање подземног магацина у западној Украјини, где се налазило наоружање испоручено преко Пољске.

Ова ракета је била оружје избора за гађање циљева високог приоритета далеко иза украјинских линија због комбинације веома великог домета и високих перформанси.

"Кинжал" је широко распоређен почев од 2017, у новоствореним ескадрилама ударних ловаца МиГ-31, стално стационираним у областима високих тензија са НАТО, укључујући Сирију, Белорусију, Калињинград и Арктик.

МиГ-31 се појавио као звезда у украјинском конфликту, не само због свог учинка у ударним мисијама, већ и због његових високих перформанси, за које многи западни извори тврде да су већ нанели велике губитке украјинској авијацији.

Вероватно је да ће једина преостала батерија "патриот" сада постати приоритетна мета за руске снаге у Украјини.

image