Свет

Москва и Кијев спремни за мировну мисију папе Фрање?

Надбискуп Клаудио Гуџероти, префект за питања источне цркве, могао би да оде у Москву као папин специјални изасланик, а кардинал Матео Марија Зупи, глава Конференције италијанских бискупа, могао би да оде у Кијев, пише "Сисмографо"
Москва и Кијев спремни за мировну мисију папе Фрање?© Tanjug/ Vatican News

Москва и Кијев су пристали на предлог папа Франциска да приме његове специјалне изасланике да разговарају о примирју, саопштио је специјализовани портал ватиканских информација "Сисмографо", не наводећи изворе својих информација.

Надбискуп Клаудио Гуџероти, префект за питања источне цркве, могао би да оде у Москву као папин специјални изасланик, а кардинал Матео Марија Зупи, глава Конференције италијанских бискупа, могао би да оде у Кијев.

Како наводи извор, обе стране су прихватиле предлог за релевантне састанке, али "припрема је изузетно тешка и до сада је напредак изузетно скроман". Како наводи портал, можда је реч о "мировној мисији" Ватикана, коју је Фрањо најавио крајем априла на путу из Будимпеште, не улазећи у детаље, пошто мисија "још није јавна".

Извори ТАСС-а у Ватикану су такође јавили да би то могла бити "мисија ватиканских дипломата или представника римске курије". Гуџероти је, између осталог, био бивши апостолски нунције у Украјини, 2016. године је лично уручио помоћ прикупљену на позив папе у католичким парохијама у Европи, и за становништво Донбаса.

Украјински председник Владимир Зеленски, који је у суботу присуствовао аудијенцији код Фрање, рекао је да Кијеву "не требају посредници", јер неће водити никакве мирне расплете, што су његови саговорници схватили као прилично грубо одбијање папиног предлога.

image