Свет

Сунак: Кина представља највећи изазов глобалној безбедности

Риши Сунак каже да је Кина једина земља која има и средства и намеру да преобликује светски поредак
Сунак: Кина представља највећи изазов глобалној безбедности© Tanjug/Stefan Rousseau/Pool Photo via AP

Премијер Велике Британије Риши Сунак оценио је да Кина представља највећи изазов за глобалну безбедност и просперитет, као и да је једина "земља која има и средства и намеру да преобликује светски поредак".

Он је на крају Самита Г7 у Хирошими поручио да ће Британија и друге земље Г7 тежити заједничком приступу за смањење изазова, а не "раздвајању", преноси Скај њуз.

"Кина представља највећи изазов нашег доба за глобалну безбедност и просперитет, они су све ауторитарнији код куће и асертивни у иностранству. Овде се ради о уклањању ризика, а не о раздвајању", рекао је.

На питање да појасни ову фразу, додао је: "Радићемо заједно док Г7 и друге земље буду сигурне да можемо да се ослободимо ризика и рањивости ланаца снабдевања које долазе из Кине, да предузмемо кораке неопходне да се заштитимо против непријатељских улагања и то на начин који не оштећује ни једну страну".

Кина је у суботу позвана да изврши притисак на Русију да оконча сукоб у Украјини.

У заједничкој изјави, лидери Г7 су нагласили да не желе да нанесу штету Кини и да траже "конструктивне и стабилне односе" са Пекингом.

"Позивамо Кину да изврши притисак на Русију да прекине своју војну агресију и одмах, потпуно и безусловно повуче своје трупе из Украјине", наводи се у саопштењу.

image