Свет

Бајден запретио Кини: Не предузимајте једностране кораке, одговорићемо

Очекујемо побољшање односа Вашингтона и Пекинга у скорије време, поручио је амерички председник
Бајден запретио Кини: Не предузимајте једностране кораке, одговорићемоwww.globallookpress.com © Presidential Office of Ukraine

Амерички председник Џозеф Бајден данас је запретио Кини одговором уколико Пекинг одлучи да предузме "једностране кораке" којима би дошло до подривања мира и статуса кво на Тајвану.

Према његовим речима, Вашингтон не очекује да ће Тајван одлучити да објави независност и отцепљење од Кине, али САД свакако неће одустати од тога да острво обезбеде потребним системима одбране.

Ипак, како јављају медији, Бајден је данас на самиту Г7 у Јапану поручио и да очекује да ће се односи САД и Кине у скорије време побољшати и додао да Вашингтон не жели да дође до још већег раздвајања од Пекинга, већ да је заинтересован да две земље прошире међусобну сарадњу.

Он је поновио да ће САД наставити да подржавају Украјину, те да ће заједно са савезницима организовати обуку украјинских пилота за коришћење авиона Ф-16. Уз то, председник Украјине Владимир Зеленски му је, како је казао, обећао да ове ловце неће користити за нападе на територију Руске Федерације дубоко иза линије фронта.

Ови авиони свакако не би помогли Украјини да се избори са ситуацијом у Бахмуту, истакао је Бајден, рекавши и да нова допуна неће стићи на време за украјинску офанзиву.

Председник САД се осврнуо и на актуелну економску ситуацију у земљи, рекавши да је могуће постићи консензус о подизању горње границе државног дуга, те да дефолт није опција, иако ипак не може да гарантује да то тога неће доћи, али оно што може да обећа је то да ће се потрудити да до тога не дође.

image