Свет

Мрачне прогнозе за демократе на међуизборима за Конгрес

Недавне анкете показују да су изгледи демократа, које су раније имале значајну предност у борби за Сенат, сада веома проблематични
Мрачне прогнозе за демократе на међуизборима за Конгрес© Foto: Tanjug/AP (Evan Vuči)

Бела кућа губи свој ранији оптимизам у вези са изборима на средини мандата и сада је забринута да би демократе могле да изгубе контролу над оба дома Конгреса, тврде званичници администрације.

Недавне анкете показују да су изгледи демократа, које су раније имале значајну предност у борби за Сенат, сада веома проблематични, преноси Ројтерс, јер висока инфлација у САД и даље траје.  

У борби за Представнички дом, за који је Бајден раније очекивао да би могао да задржи контролу, републиканци сада односе значајну превагу, показују најновије анкете.

Светло у мраку за демократе?

Анкета портала "Политико" и агенције "Морнинг консалт" показала је да би демократе ипак могле да се "извуку", захваљујући бирачима који не воле председника, али га и не мрзе.

Рејтинг председника Бајдена је и даље врло лош - 43 одсто га подржава, а 55 процената га не подржава. Дубља анализа података показала је да Бајденове присталице планирају да гласају за демократе док ће они који га "апсолутно не подржавају" гласати за републиканце.

Међутим, неких 15 одсто бирача који "донекле не одобравају" Бајдена сада би могли да буду одлучујући фактор и одреде да ли ће демократе задржати Сенат.

Од бирача који донекле не одобравају Бајдена, 44 одсто њих планира да гласа за демократе у Конгресу. Њих 35 одсто ће гласати за републиканце, док 21 одсто њих још нису одлучили за кога ће гласати, што је бројка која би могла да буде "језичак на ваги" за Бајденов тим.

Отварање истраге о Бајденовом сину Хантеру

Губитак контроле над једним или оба дома Конгреса дубоко ће променити наредне две године мандата Џоа Бајдена, јер се очекује да ће републиканци блокирати законе о породичном одсуству, абортусу, полицији и другим Бајденовим приоритетима, истовремено предлажући нове законе о сузбијању имиграције.

Очекује се и да ће републиканци покренути истрагу о пословним односима и приватном животу председниковог сина Хантера. Неки од њих кажу да се надају опозиву Бајдена, чланова његовог кабинета и потпредседнице Камале Харис.

Бела кућа је раније ове године ангажовала Ричарда Заубера као специјалног адвоката који треба да се припреми за евентуалне истраге.

Будуће опструкције републиканаца 

Бајден је у мају очекивао да ће демократе остварити успех и у Представничком дому и Сенату, али је прошле недеље ипак признао да се "трка заоштрила".

Анонимни извор из Беле куће, како преноси Ројтерс, оцењује да су шансе демократа да задрже контролу над Сенатом у овом тренутку изједначене с могућношћу да је изгубе у корист републиканаца.

Инфлација, абортус, борба против криминала 

Многе анкете данас показују да је инфлација и даље највећа брига бирача. Званичници Беле куће и стратези Демократске странке нису спремни да тек тако одустану од онога што сматрају за приоритете демократске политике. 

„Дошло је до пораста броја жена које се региструју за гласање у неколико држава  и ми сматрамо да је изузетно важно да ове гласаче доведемо до гласачких кабина у новембру“, рекао је анонимни званичник.

Абортус игра „кључну улогу“ у многим тркама за Сенат, рекао је други званичник Беле куће. 

Инфлација и републиканске поруке о криминалу смањиле су ефекат Бајденовог упозорења против "екстремистичког крила МАГА Републиканске партије", које обећава да ће ограничити право на абортус и контрацепцију.

Неке анализе показују да државе које предводе републиканци имају једнако високе или чак веће стопе убистава од оних које воде демократе, али истраживање Ипсоса овог месеца показало је да амерички бирачи више очекују од републиканаца него од демократа у борби против криминала.

Неке демократе воде кампању без Бајдена


Бела кућа, тврде демократски стратези, није успела да "искористи низ законодавних успеха о клими, инфраструктури и проширеним социјалним бенефицијама" да повећа Бајденов рејтинг.

Секретар за штампу Беле куће Карин Жан-Пјер рекла је да је председник често говорио о студентском дугу, економији, инфраструктури и абортусу уочи међуизбора. "Скоро сваког дана виђате председника пред америчким народом како говори о томе", рекла је она.

Неке демократе тврде да желе да виде Бајдена чешће међу бирачима, али многи кандидати су одлучили да воде кампању без Бајдена, приморавајући Белу кућу да значајно смањи своје присуство у низу области широм земље. 

image