Свет

Мистерија нестанка Залужног: Главни командант украјинске војске тешко рањен?

Према речима хакера из Доњецка, начелник Генералштаба Украјине Валериј Залужни погођен је у руском ракетном нападу на украјинске позиције
Мистерија нестанка Залужног: Главни командант украјинске војске тешко рањен?www.globallookpress.com © Ukraine President's Office/Keystone Press Agency

Не престају гласине о врховном команданту Оружаних снага Украјине Валерија Залужног, друге личности по медијској популарности после Владимира Зеленског. После изјава да је нестао, представник руске хакерске групе "Џокер", из Доњецке Народне Републике, поручио је да је Залужни тешко рањен.

Према речима ДНР хакера, начелник Генералштаба Украјине Валериј Залужни погођен је у руском ракетном нападу на украјинске позиције, као и да би због тога могао да напусти функцију.

"Информације о његовом здравственом стању у Украјини се блокирају по налогу западних покровитеља како се не би поткопао морал војске, већ нарушен губитком Бахмута. Имам озбиљне информације о томе", рекао је хакер за "РИА Новости".

Хакер групе "Џокер" позвао се на своје изворе у украјинској војсци.

Из Украјине ове наводе, међутим, демантују. Заменица одбране украјинског Министарства одбране Ања Маљар, демантујући извештаје, упозорила је да је ширење дезинформација "типична информативна машинерија Руске Федерације са циљем деморалисања украјинских бораца."

"Глава је на месту. Ради свој посао. Управо сам разговарала са њим", навела је она на Телеграму уз коментар да је Залужни одсутан у јавности због напете и тешке ситуације у Бахмуту, преноси украјински сајт "Факти". 

Гласине о Залужном кренуле су 8. маја, од када га нико није видео у медијима или на различитим догађајима. 

Није се појавио, чак ни онлајн на састанку начелника војних ресора у Рамштајну у Немачкој, где се разговарало о питањима снабдевања оружјем и муницијом неопходним за предстојећу офанзиву Украјине. Извори наводе да је генерал Залужни жив, али да је у критичном стању у главној војној болници, где се наставља борба за његов живот у којој учествују страни медицински стручњаци.

Информацију о рањавању Залужног индиректно потврђује и чињеница да је 10. маја његова супруга Елена виђена у близини кијевске болнице, где је провела око четири сата.

image