Свет

Писторијус узнемирен због блокаде из Мађарске: Посрамљен сам

Посрамљен сам понашањем мађарских пријатеља, покушајима да се блокира повећање помоћи Кијеву из неких разлога са којима се не слажем и нисам дужан да се усагласим, казао је немачки министар одбране
Писторијус узнемирен због блокаде из Мађарске: Посрамљен самGetty © Photo by Thomas Lohnes/Getty Images

Блокирајући доделу додатних средстава за повећање ванбуџетског Европског фонда за мир, Мађарска одлаже компензацију земљама које помажу Кијеву, изјавио је данас немачки министар одбране Борис Писторијус.

Наиме, лист "Политико" је раније, позивајући се на изворе, пренео да су се немачки и мађарски министри спољних послова Аналена Бербок и Петер Сијарто посвађали око мађарске банке "ОТП" током састанка иза затворених врата. Банка се налази на украјинској листи "спонзора рата" и из тог разлога Будимпешта је ставила вето на додатна средства за фонд за подршку Кијеву.

"Узнемирен сам и посрамљен понашањем мађарских пријатеља јуче на састанку министара спољних послова. Пре свега, покушајима да се блокира повећање помоћи Кијеву из неких разлога са којима се не слажем и нисам дужан да се усагласим. Ово одлаже враћање средстава другим земљама које финансирају подршку Украјини", казао је Писторијус у Бриселу.

Према његовим речима, то није "баш суптилан приступ" Мађарске том проблему. Писторијус је нагласио да је сваки четврти евро у Европском мировном фонду (ЕПФ) "немачки".

ЕУ је формирала овај фонд у марту 2021, како би била спремнија за спречавања сукоба и осигурала међународну безбедност. Фонд је обрачунат у оквиру 5,7 милијарди евра за период 2021-2027. Међутим, већина средстава већ је издвојена за делимично надокнађивање трошкова држава чланица ЕУ на пружање војне помоћи Украјини.

Раније је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ предложио да се из средстава фонда издвоји додатних милијарду евра за финансирање испоруке муниције Украјини.

image