Свет

У ЕУ без договора око нове војне помоћи Украјини

Надам се да ћемо превазићи све проблеме како бисмо што пре утврдили нови пакет помоћи, поручују и Брисела
У ЕУ без договора око нове војне помоћи Украјиниwww.globallookpress.com © Sven Hoppe

Министри одбране земаља чланица Европске уније нису успели да се договоре око износа нове војне помоћи Украјини, рекао је данас шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.

Како је рекао данас Борељ, Унија је до сада Кијеву већ пружила помоћ у износу од 65 милијарди евра и и даље планира да остане светски лидер када је у питању помоћ Украјини. 

"Већ смо предложили осми пакет помоћи у износу од 500 милиона евра, о чему настављамо да преговарамо. Надам се да ћемо превазићи све проблеме како бисмо утврдили помоћ почетком ове недеље. Сада нисмо постигли консензус по овом питању", рекао је он. 

Нови пакет војне помоћи Кијеву тема је око које су се јуче у Бриселу "сукобили" министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто и шеф немачке дипломатије Аналена Бербок. 

Сијарто је поручио да се Мађарска противи издвајању додатних 500 милиона евра из буџета Европског фонда за мир за потребе Кијева све док се мађарска ОТП банка налази на украјинској листи "спонзора рата". Као таква, Мађарска има право вета и може ометати даље процесе.

Министар одбране Немачке Борис Писторијус данас је рекао да је "узнемирен и посрамљен" изјавама Мађара и да се не слажем са разлозима који су Будимпешту навели на овакав корак.

Ипак, Борељ је данас казао да се највећи број земаља ЕУ усагласио и да се слажу да би се буџет Европског фонда за мир требало повећати за 3,5 милијарди евра, од чега ће половина бити издвојена директно за војну помоћ Кијеву, пише ТАСС. 

image