Свет

Европа жели да искористи Латинску Америку у борби против Русије

Дипломатски напори ЕУ, која покушава да приволи државе Јужне Америке да подрже Украјину, до сада су редом одбијани
Европа жели да искористи Латинску Америку у борби против Русијеwww.globallookpress.com © IMAGO/Kira Hofmann

У борби за срца и душе против Русије, Европа је пронашла нову мету. На њихову несрећу, Латинска Америка их не слуша, тврди се у коментару који објављује "Политико".

"Офанзива шарма" дипломата из европских земаља покушала је да придобије латиноамеричке државе за своју ствар, у склопу "широке геополитичке битке са Русијом и Кином."

Британски министар спољних послова Џејмс Клеверли је током посете Бразилу последњи који је то покушао. Његова турнеја по Латинској Америци укључивала је и преговоре са Колумбијом и Чилеом.

Ово путовање, прво које је у овом региону у последњих пет година предузео британски министар спољних послова, део је ширих дипломатских напора, чије је циљеве Клеверли изнео у говору прошлог децембра: да придобије латиноамеричке државе које "себе описују као несврстане" и које не желе да се "обавежу у било ком правцу само зато што то желе друге земље."

Грчевита потрага Запада за оружјем и муницијом

Јужна Америка привукла је посебну пажњу западних лидера последњих месеци.

"Савезницима Украјине" сада је хитно потребна муниција и оружје за Кијев.

И Чиле и Бразил поседују стотине тенкова немачке производње "леопард", које је Запад последњих месеци слао у Украјину. Колумбија и Бразил имају војну опрему руске производње, укључујући и транспортне хеликоптере МиГ и противтенковске ракете које тражи украјинска војска.

Украјински председник Владимир Зеленски покушао је да приволи Бразил да подржи Кијев говором на самиту Г7. Међутим, састанак Зеленског и бразилског председника Луле отказан је, наводно због кашњења Зеленског, изјавио је новинарима украјински председник.

Уочи Клеверлијеве посете, у разговору за "Политико" неименовани бразилски званичник одбацио је идеју да Бразил подржи Кијев. Такође, Бразил је одбио да санкционише Москву. На питање да ли Британија може да убеди Чиле да испоручи војну помоћ Украјини, чилеански званичник је рекао: "То се неће догодити. То је проблем који треба да реше велике силе."

Неуспеси Шарла Мишела и Олафа Шолца

Клеверли је, у говору који је одржао у понедељак, у главном граду Чилеа, Сантијагу, покушао да приволи владе Латинске Америке да се повинују политици Запада. Он је, такође, изјавио да овај регион заслужује снажнији глас на међународној сцени и подржао идеју да Бразил добије стално место у Савету безбедности УН.

"Мултилатералним институцијама потребна је реформа", рекао је тада Клеверели, "а Латинској Америци је потребан већи утицај."

Европска унија је последњих месеци предузела сличне кораке, са председником Европског савета Шарлом Мишелом и немачким канцеларем Олафом Шолцом. Мишел је посебно притискао земље Глобалног југа да подрже САД и ЕУ у њиховој политици према Кијеву.

Сада је на реду немачка министарка спољних послова Аналена Бербок, која ће се почетком следећег месеца запутити у Бразил, како би промовисала трговински споразум између ЕУ и Латинске Америке.

Такође, Бербокова је позвала Лулу да подржи Украјину.

Шолц није успео у томе када је посетио Бразилију у јануару, што је резултирало веома напетом конференцијом за новинаре, на којој је Лула рекао да његова земља "нема интереса да испоручује муницију која се може користити у рату између Украјине и Русије."

Немачка остаје један од главних покретача покушаја ЕУ да се зближи са Латинском Америком. Шолц је у понедељак навео "многе земље на америчком југу" са којима ЕУ жели да обезбеди нове трговинске споразуме.

Хушкање против Русије и Кине

Нацрт споразума ЕУ са блоком Меркосур, којег чине Аргентина, Бразил, Парагвај и Уругвај, био је скоро 25 година предмет преговора са ЕУ. То је посебан приоритет за Немачку.

У том циљу, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен у другој недељи јуна запутиће се у Чиле, Бразил и Аргентину, изјавила су тројица неименованих европских званичника. Њена турнеја, која је првобитно планирана за април, тврди се, биће фокусирана првенствено на трговину и безбедност.

Билатерална трговина званично је била и у фокусу посете британског министра Клеверлија. Међутим званичници из две латиноамеричке земље које је он посетио тврде да је Клеверли углавном разговарао о њиховом односу према Русији и Кини.

Пекинг је највећи трговински партнер и Бразила и Чилеа.

Ниједна влада у Латинској Америци не жели да се супротстави Пекингу, нити да бира између трговине са Кином или САД, констатује "Политико". Претходне владе у овом региону имале су дубоко поремећене односе са Вашингтоном.

Већ цитирани бразилски званичник рекао је да Бразил жели да сачува свој "сопствени простор аутономије" и да очекује да ће Клеверли наступати дипломатски у разговору са својим бразилским колегом Мауром Вијеиром, са којим би требало да се састане у среду.

"Британци покушавају да пронађу прави баланс у својим односима са Кином, у складу са својим интересима, баш као и Бразил", рекао је овај званичник. "Било би смешно да британски министар спољних послова тражи да Бразил мање тргује са Кином."

Чилеански званичник је, међутим, изјавио да су разочарани што Клеверли није понудио више. "Ако желите да се такмичите са Кином, морате да платите. Морате донети нешто у замену", рекао је он. "Очекивао сам нешто конкретније од Британије, али то нисмо видели."

 

image