Свет

Молдавија забрањује ленту Светог Ђорђа, симбол победе у Другом светском рату

Ношење ленте Светог Ђорђа, али и латиничних слова "V" и "Z" која симболизују руску војну операцију у Украјини забрањено је од априла прошле године
Молдавија забрањује ленту Светог Ђорђа, симбол победе у Другом светском ратуGetty © Carsten Koall

Они који буду носили ленте Светог Ђорђа, симбол победе у Другом светском рату, мораће да плате казну, рекао је молдавски премијер Дорин Речен. 

Он је ту изјаву дао непосредно након контраверзне пресуде молдавског Уставног суда у вези са том одлуком.

"Одлука Уставног суда ништа неће променити у поређењу са 9. мајом 2022. године", рекао је премијер новинарима, објашњавајући одлуку његове владе која се односи на прославу дана победе у Другом светском рату.

"Ти симболи су забрањени", рекао је он алудирајући на на наранџасто-црну ленту Светог Ђорђа, као и латинична слова "V" и "Z", која су постала симбол руске војне операције у Украјини.

Молдавски парламент је прошлог априла забранио те симболе зато што, како они тврде, "промовишу руску агресију". Речен је објаснио да Министарство унутрашњих послова "припрема све неопходне регулативе" како би полиција могла да бележи и кажњава кршење тих правила.

Уставни суд Молдавије је пре две недеље донео пресуду у којој пише да пре него што особа буде кажњена, неопходно је утврдити да су наведени симболи коришћени у сврху "правдања, или величања војне агресије".

Многе јавне личности, укључујући и посланике опозиционе Социјалистичке партије, протумачили су пресуду Уставног суда као укидање раније донетог закона о забрани, за шта молдавски медији тврде да уноси додатну конфузију.

Дан након што су објавили пресуду, судије Уставног суда су образложиле да њихова одлука није "укинула забрану или легализовала ношења наранџасто-црне ленте и других симбола". Они су додали и да је "забрана коришћења тих симбола у складу са Уставом".

Закон донет прошле године прописује да грађани који у јавности носе наведене симболе могу да добију казну у износу до 9.000 леја (око 2.000 евра).

Казне за правна лица износе око 30.000 леја (6,700 евра), а за јавне званичнике 18.000 леја (4.000 евра).

Како су пренели молдавски медији, до сада је у складу са тим законом кажњено око 300 људи.

image
VV inauguration
banner