Свет

НАТО унапређује однос с Украјином: Није чланство, али добијају посебан статус

Стварање новог заједничког формата с Кијевом треба да помогне да се Украјина што више приближи стандардима НАТО-а, како би њено приступање Алијанси, кад за то дође време, прошло глатко
НАТО унапређује однос с Украјином: Није чланство, али добијају посебан статусwww.globallookpress.com © Pool /Ukrainian Presidentia

Иако је чланство Украјине у НАТО-у на дугом штапу, тек далека перспектива, Северноатлантска алијанса настоји да додатно истакне политичку подршку тој земљи тако што ће унапредити њен статус – ради се на оснивању Савета Украјина–НАТО, преноси "Еурактив".

Обе стране тренутно сарађују у оквиру Комисије НАТО–Украјина, а тема придруживања Украјине западном војном савезу требало би да буде једна од главних тема на предстојећем самиту Алијансе у Виљнусу у јулу.

Покретање поменутог савета има све више присталица у НАТО-у, а то ће бити први потез у "јачању политичког партнерства" између Алијансе и Кијева од почетка рата и од када је Украјина поднела захтев за чланство, изјавило је двоје дипломата пакта за "Еурактив".

Управо на ту тему требало би да разговарају министри спољних послова НАТО-а следеће седмице у Ослу, дакле о облику и временском оквиру новог савета и будућем чланству Украјине, али и о потреби за већом војном помоћи Кијеву.

План је да Украјина буде "пуноправни" члан за столом Савета Украјина–НАТО уместо да је само позивана на дискусије, као што је сада случај, а што би пак отворило врата лакшој размени обавештајних података, заједничким вежбама, улагањима у одбрамбену индустрију, али и директној сарадњи украјинских и оружаних снага и држава чланица НАТО-а.

Такође, Украјинци би имали могућност сазивања састанака.

Неке чланице су подсетиле и да Русија има Савет НАТО–Русија, иако се састанци из добро познатих разлога више не одржавају.

Стварање новог заједничког формата с Кијевом треба да помогне да се Украјина што више приближи стандардима НАТО-а, како би њено приступање Алијанси, кад за то дође време, прошло глатко.

image
VV inauguration
banner