Свет

"Волстрит џорнал": Кинески изасланик послао јасан сигнал - нови региони да остану у оквиру Русије

Главни циљеви кинеског изасланика су да у току своје европске турнеје "осигура да Русија не изгуби рат и да Москва не прибегне нуклеарном оружју"
"Волстрит џорнал": Кинески изасланик послао јасан сигнал - нови региони да остану у оквиру Русијеwww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Специјални изасланик Кине Ли Хуеј позвао је европске колеге да допринесу што скоријем прекиду ватре у Украјини, при чему да нови региони Руске Федерације - ДНР, ЛНР, Запорошка и Херсонска област - и званично остану у границама Русије, пише данас "Волстрит џорнал". 

"Кинески изасланик, којег је Кина послала (у Европу) како би прогурао мировни план Пекинга, послао је јасан сигнал: амерички савезници у Европи морају да саопште о својој аутономији и да позову на моментални прекид ватре, остављајући у оквирима Русије делове свог мањег суседа", преноси амерички лист позивајући се на неименоване званичнике који су упознати са преговорима Хуеја и западних колега.

Кинески преговарач, који је уједно и бивши амбасадор Кине у Русији, упозорио је да се не сме допустити ескалација сукоба, а главни циљеви су му, како наводи лист, били то да у току своје европске турнеје "осигура да Русија не изгуби рат и да Москва не прибегне нуклеарном оружју".

Ипак, саговорници "Волстрит џорнала" сумњају да би Кина могла послужити као праведан посредник у преговорима завађених страна, пре свега због добрих односа ове азијске силе са Русијом, које не крију ни Москва ни Пекинг.

Званичници су потврдили да су кинеском изасланику поручили да "замрзавање конфликта није у интересу међународне заједнице уколико не дође до повлачења руских трупа", додајући да је Хуеју јасно стављено до знања да "је Европу немогуће одвојити од Америке" и да Европа неће престати да подржава Украјину.

Званичан став кинеске владе је да би до мира требало доћи што пре, и да обе стране уложе напоре како би што пре поново дошло до преговора. Ипак, кинески званичници уздржавали су се од коментара коме би требало да припадну четири региона која су се референдумом припојила Русији. 

"Вероватно тестирају јединство Запада и покушавају да покажу иницијативу", оценио је један од саговорника поменутог листа.

Хуеј се, подсетимо, овог месеца налази у турнеји по европским земљама. До сада је посетио Кијев, Варшаву, Берлин, Париз и Брисел, а од данас и Москву, у којој ће разговарати са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом.

image