Свет

Кина: Подржаћемо европски мировни план, али само уз осврт на узроке сукоба

Све стране морају да почну од себе и поново изграде поверење које ће послужити као основа за дијалог, истиче специјални изасланик Кине Ли Хуеј
Кина: Подржаћемо европски мировни план, али само уз осврт на узроке сукобаwww.globallookpress.com © Zhang Chenlin

Специјални изасланик Кине Ли Хуеј истакао је у Берлину, током разговора са немачким државним секретаром Андреасом Михаелисом, да ће Кина подржати сваки европски мировни предлог за регулисање ситуације у Украјини који ће полазити од узрока сукоба у Украјини, преноси ТАСС.

"Кина ће подржати европске земље у њиховом настојању да пронађу пут који би довео у ред примарне и секундарне ствари, уколико ове земље као полазну тачку узму оно што је иницијално довело до кризе", рекао је он.

Кинески изасланик је још једном поновио да се став Кине по питању Украјине није изменио: Пекинг ће наставити да доприноси мировним преговорима и политичком регулисању ситуације. 

"Како је истакао председник Кине Си Ђинпинг, нема лека који би довео до изласка из кризе. Све стране морају да почну од себе и да изградњом међусобног поверења створе повољне услове за наставак мировних преговора", рекао је Ли Хуеј.

Подсетимо, Хуеј је средином овог месеца у Украјини разговарао са украјинским колегама и том приликом истакао да је Пекинг спреман да ради на решавању украјинске кризе на основу свега онога што је до сада изложила кинеска страна. 

Кина је у фебруару ове године представила свој мировни план који се састоји од 12 тачака. Пекинг је том приликом поручио да позива на прекид ватре и дијалог, што је Москва поздравила. Ипак, из Кијева су поручили да, иако су неки делови кинеског предлога добри, Украјина, као земља на чијој територији се води рат, треба да буде она држава која ће бити покретач мировног плана.

image