Свет

Пекинг: Не постоји чудотворни лек за решавање украјинске кризе

Све стране би требало да акумулирају узајамно поверење и створе услове за мировне преговоре, казао је специјални представник Кине за евроазијска питања Ли Хуеј
Пекинг: Не постоји чудотворни лек за решавање украјинске кризеGetty © Photo by Andrew Wong/Getty Images

Не постоји чудотворни лек, за решавање украјинске кризе и све стране би требало да створе услове за мировне преговоре, изјавио је специјални представник Кине за евроазијска питања Ли Хуеј. 

"Не постоји Панацеа, тј чудотворни лек за решавање украјинске кризе. Све стране би требало да акумулирају узајамно поверење и створе услове за мировне преговоре", казао је Хуеј током преговора са украјинским властима.

Како наводи Министарство спољних послова Кине, Хуеј је изложио украјинској страни кинеску позицију према политичком решењу украјинске кризе.

Он је навео да Кина игра конструктивну улогу у ублажавању хуманитарне ситуације у Украјини и да ће наставити да пружа помоћ у складу са својим могућностима.

Према његовим речима, Кина је спремна да помогне међународној заједници у формирању "највећег заједничког имениоца" за решавање украјинске кризе на основу позиције коју је раније изложила кинеска страна и да уложи сопствене напоре да што пре прекине ратне сукобе и успостави мир.

Ли Хуеј боравио је у посети Украјини од 16. до 17. маја, где се састао са украјинским председником Владимиром Зеленским, шефом кабинета Зеленског Андрејем Јермаком, министром иностраних послова Украјине Дмитријем Кулебом, као и руководиоцима Министарства одбране, Министрства енергетике и Министрства инфраструктуре.

Теме састанака су били проблеми политичког решавања украјинске кризе и кинеско-украјински односи. У оквиру своје турнеје посетиће и Пољску, Француску, Немачку и Русију.

Подсетимо, кинеске власти су предложиле свој мировни план који укључује 12 тачака, међу којима су позив на прекид ватре, поштовање легитимних интереса свих земаља у области безбедности и решавање хуманитарне кризе у Украјини. Према речима руског председника Владимира Путина, многе тачке кинеског мировног плана могу се узети као основа за решење када за то буду спремни на Западу и у Кијеву.

image