Свет

Белорусија брине због нуклеарних НАТО вежби

Државни секретар Савета безбедности Белорусије Александар Волфович упозорава на опасност због војних активности на територији Пољске, Литваније и Летоније
Белорусија брине због нуклеарних НАТО вежби© Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Вежбе одвраћања од нуклеарног напада које у оквиру НАТО-а изводе Пољска, Литванија и Летоније не могу а да не изазову забринутост, изјавио је државни секретар Савета безбедности Белорусије, генерал Александар Волфович.

"Данас је на видело изашла објективна војно-политичка ситуација као и ризици, изазови и претње које угрожавају нашу националну безбедност. Оне долазе, нажалост, од наших западних суседа, са територије Пољске, Литваније и Летоније. Њихова војна активност не може да не изазове забринутост, поготово њихове вежбе са нуклеарним снагама, које се одржавају од 17. до 30. октобра", рекао је Волфович, пренела је агенција Белта.

Према генераловим речима, вежбе су офанзивне, а не дефанзивне.

"Све изјаве колективног Запада да су то планиране вежбе изазивају благу иронију. Ми савршено разумемо на шта су усмерене", оценио је Волфович.

Државни секретар белоруског Савета безбедности је нагласио да се, уз подршку Запада, опозиција данас ослања на војну заплену, на одржавање војних акција.

"Спремни смо за ово. Само нека покушају да забадају нос", изјавио је он.

Волфович је истакао да не би желео да било ко страда на територији Белорусије.

"И ми никоме не претимо. Али ми смо спремни да бранимо своју земљу. Спремни смо за ризике, изазове, претње које постоје", рекао је он.

НАТО је у понедељак започео планирану вежбу одвраћања од нуклеарног напада "Непоколебљиво подне" у којој учествује 60 војних авиона као и 14 земаља, укључујући Сједињене Америчке Државе. Маневри западних савезника трајаће до 30. октобра. Према наводима алијансе, вежбе ће се одвијати "над северозападом Европе", у ваздушном простору Белгије и Велике Британије, као и изнад Северног мора. Борбено оружје неће бити укључено у вежбе.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner