Свет

Богородица на панциру и икона без Исуса: Зеленски увредио папу поклонима (ФОТО)

Ватикан је разочаран преговорима, али и поклонима, пише лист "Фато квотидијано"
Богородица на панциру и икона без Исуса: Зеленски увредио папу поклонима (ФОТО)www.globallookpress.com © Pool /Ukrainian Presidentia

Председник Украјине Владимир Зеленски, који се у суботу састао са папом Фрањом, уручио је поглавару Римокатоличке цркве поклоне који су увредљиви за хришћанске вернике, пише лист "Фато квотидијано".

Зеленски је, наиме, папи поклонио икону Мајке Божије са Исусом, који је приказан само као црни обрис.

"То је требало да симболизује 'губитак' украјинске деце у сукобу, али за поглавара Римокатоличке цркве 'губитак' Исуса младенца значи губитак месије, смисла постојања саме институције цркве", пише новинар, историчар и бивши сенатор Ранијеро Ла Вале.

Према његовим речима, икона заправо симболизује "брисање Христа са крста и порицање његовог васкрсења".

Други поклон који је Зеленски уручио папи Фрањи је лик Мајке Божије насликан на делу панцира, на крваво црвеној позадини са пругама у бојама украјинске заставе.

Папа је Зеленском дао бронзану скулптуру маслинове гранчице, симбол мира, као и неколико докумената посвећених миру и братству.

Већина локалних аналитичара сматра да су, поред контроверзних поклона, пропали и преговори папе и Зеленског, те да је Ватикан разочаран.

Украјински амбасадор при Светој столици Андреј Јураш је у интервјуу за лист "Коријере дела сера" навео да је Кијев спреман да "сарађује са Ватиканом на одвојеним одредбама мировног плана Зеленског".

Међутим, украјински председник каже да Кијеву нису потребни посредници, док Ватикан није коментарисао те наводе.

Према речима извора из Ватикана, Зеленски је тражио потпуно признање свог "мировног плана", што је папа одбио. Украјински председник је, такође, одбио папину понуду за посредовање у разговорима.

Зеленски је изнео мировни план од десет тачака на састанку Г20 прошлог новембра, а портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да ти планови не одговарају стварности. Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова истакла је да је предлог кијевског режима да се одржи мировни самит у Уједињеним нацијама бесмислена идеја и пи-ар потез Вашингтона.

image