Србија и Балкан

Столтенберг апеловао на Приштину: Не предузимајте једностране кораке

Генерални секретар НАТО је поручио да ће НАТО и Кфор наставити да обезбеђују безбедно и сигурно окружење
Столтенберг апеловао на Приштину: Не предузимајте једностране кораке© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да је са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом разговарао о ситуацији на Косову и Метохији.

"Приштина и Београд морају да се укључе у дијалог који води ЕУ, као једини пут ка миру и нормализацији. Приштина мора да деескалира и не предузима једностране, дестабилизујуће кораке", рекао је Столтенберг.

Он је поручио да ће НАТО и Кфор наставити да обезбеђују безбедно и сигурно окружење.

Борељ је потврдио да је сагласан са  Столтенбергом и да Приштина мора да деескалира ситуацију.

"Разговарао сам са генералним секретаром Столтенбергом о ситуацији на северу Косова. Сложили смо се да Приштина мора да деескалира ситуацију и да не предузима једностране, дестабилизујуће кораке. Захвални смо за континуирану, добру координацију између Еулекса и Кфора у очувању безбедног и сигурног окружења", истакао је Борељ на Твитеру.

Са друге стране, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, након реакције САД, Европске уније и Квинте, које су осудиле насилне акције полиције на северу Косова и Метохије, тврди да има подршку међународне заједнице и да "посао иде добро".

Подсетимо, на јучерашњој седници Савета за националну безбедност у Београду одлучено је да оружане снаге Србије остају до даљег у највишем степену борбене готовости због "бруталне примене силе од стране Аљбина Куртија и његових снага према српском народу на Косову и Метохији".

Министар одбране Србије Милош Вучевић казао је данас да ће војска бити на позицијама да може да изврши сваки задатак који се тиче безбедности Србије и Срба на КиМ.

"Бићемо у стању да правовремено реагујемо, у нади да нећемо морати да реагујемо, јер никоме се не ратује. Али да гледамо како убијају Србе на КиМ, то се неће десити", нагласио је Вучевић.

Припадници Специјалних јединица са косовском полицијом упали су у петак у објекте општина Звечан, Лепосавић и Зубин Поток испаљујући сузавац и шок бомбе на окупљене Србе који су покушали да их спрече да уђу у општинске зграде.

Више Срба повређено је током сукоба с полицијом. У зграде три општине на северу КиМ, ушли су нови градоначелници изабрани са свега неколико стотина гласова на ванредним локалним изборима које су Срби бојкотовали.

image
VV inauguration
banner