Свет

ЕК није стала на пут измени уговора Мађарске и Русије о нуклеарној електрани

Мађарска страна тврди да је Европска комисија одобрила измене 24. маја, а захваљујући томе, шансе за покретање две нове нуклеарне електране у Мађарској почетком 2030-их остају реалне, рекао је Сијартo
ЕК није стала на пут измени уговора Мађарске и Русије о нуклеарној електраниGetty © Carl Court / Staff

Европска комисија није изнела никакве примедбе приликом договарања измена уговора за нуклеарну електрану "Пакш 2" у Мађарској уз учешће државне корпорације "Росатом", рекао је за "РИА Новости" представник ЕК.

Раније је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто, после посете Москви и преговора са шефом државне корпорације "Росатом" Алексејем Лихачовим, рекао да су уговори за изградњу нуклеарне електране "Пакш 2", који се тичу финансирања и изградње, измењени и биће достављени на одобрење Европској комисији.

Мађарска страна тврди да је Европска комисија одобрила измене 24. маја, а захваљујући томе, шансе за покретање две нове нуклеарне електране у Мађарској почетком 2030-их остају реалне, рекао је Сијарто.

"Европска комисија је разматрала измене уговора који се односе на пројекат "Пакш 2", о којима су је мађарске власти обавестиле прошлог месеца. ЕК није уложила никакве примедбе предложених измена и допуна уговора. Одговор Комисије је стриктно ограничен на њену надлежност у складу са уговором 'Еуратом'", рекао је саговорник руске агенције.

Извор је објаснио да се "промене које су пријављене односе на уговор о изградњи, као и на финансирање нуклеарне електране 'Пакш 2' између Мађарске и Русије".

"Сваке даље измене уговора у будућности такође треба да буду договорене са Европском комисијом", рекао је представник Европске комисије.

Сијарто је раније изјавио да измене уговора о изградњи и финансирању нових блокова нуклеарне електране "Пакш" имају за циљ отклањање бирократских кашњења, руска државна корпорација "Росатом" остаје главни извођач радова, а учешће страних компанија у пројекат одређују они којима "Росатом" верује.

Према његовим речима, постоје два важна додатка изменама споразума, уз помоћ којих је могуће убрзати улагање у пројекат уз поштовање свих најстрожих правила нуклеарне безбедности: смањење бирократског оптерећења у финансијским трансакцијама и рационализација процеса за издавање дозвола.

Према уговору потписаном 2014. године с Русијом, Мађарска намерава да прошири електрану "Пакш" с два ВВЕР реактора руске производње од којих је сваки капацитета 1,2 гигавата.

Електрана је смештана код Дунава, на око пет километара од града Пакш, 75 километара од северне границе са Хрватском.

Мађарска нуклеарна електрана "Пакш" има четири мала руска реактора ВВЕР 440 с укупним капацитетом од око 2.000 мегавата, који су почели с радом између 1982. и 1987. године.

У тој електрани производи око половине своје енергије, а нуклеарно гориво електрана добија из Русије.

image