Свет

Си-Ен-Ен: Директор ЦИА у октобру тајно посетио Кијев

Недуго после састанка Вилијама Бернса и украјинског руководства, Русија изнела сазнања о планираној употреби "прљаве бомбе"
Си-Ен-Ен: Директор ЦИА у октобру тајно посетио Кијевwww.globallookpress.com © © Chris Kleponis - Pool via CNP

Директор америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) Вилијам Бернс у тајности је у првој половини октобра посетио Украјину где се састао са председником државе Владимиром Зеленским.

Информација је Си-Ен-Ен-у потврђена из два неименована извора упозната са детаљима путовања.

"Директор ЦИА уверио је украјинско руководство у посвећеност Сједињених Америчких Држава да наставе да им пружају подршку против руске агресије, укључујући и наставак дељења обавештајних података", рекао је неименовани званичник.

Још једна "тајанствена" посета шефа америчких обавештајаца Кијеву (боравио је тамо и средином фербуара ове године), наводно је одраз забринутости САД да би Русија могла да примени нуклеарно оружје у Украјини.

Констатује се и да, иако су и директор ЦИА и други званичници изјављивали да нема доказа да се Русија припрема да изведе тако нешто, извори Си-Ен-Ен-а блиски обавештајним стуктурама сматрају да је ризик вероватно највећи од 24. фебруара, односно од почетка руске специјалне војне операције.

Недуго после ове посете, руски министар одбране Сергеј Шојгу јавно је изнео забринутост Русије да би Украјинци могли да употребе "прљаву бомбу" у наставку сукоба као вид провокације. За употребу бомбе која садржи радиоактивни материјал и може комнтаминирати широко подручје била би окривљена Русија, чија се "нуклеарна готовост" већ подгрева у западним медијима кроз изјаве војних и других званичника који анализирају могућност да руска војска употреби нуклеарно наоружање. Иако и сами признају, попут шефа ЦИА, да нема доказа да се Русија припрема да уради тако нешто нити обавештајни подаци указују да су у току такве припреме.

О могућој провокацији са "прљавом бомбом", што би било искоришћено за нову снажну антируску кампању, Шојгу је обавестио министре одбране Велике Британије, Француске и Турске, а разговор је обавио и са америчким колегом Лојдом Остином. Западни "партнери", као и Пентагон и НАТО, одбацили су тврдње Русије о намерама Украјине да изведе тако нешто и поново окренули прст у Москву – оптужују Русију да планира да изврши оно за шта оптужује Украјину.

Категоричко одбацивање руских тврдњи није изненађење, будући да је руска страна саопштила да у прављењу "прљаве бомбе" Украјинцима помажу њихови западни савезници, попут Велике Британије и Сједињених Америчких Држава. Отуда и откриће о тајном боравку директора ЦИА у Кијеву изазива нарочиту пажњу.

image
VV inauguration
banner